Müdahale edilen Evin ve Reşt cezaevinde 10 tutsak hayatını kaybetti

Müdahale edilen Evin ve Reşt cezaevinde 10 tutsak hayatını kaybetti
İran'ın başkenti Tahran'daki Evin cezaevinde, Jîna Mahsa Amini için başlatılan protesto eylemi sırasında gardiyan ve polis saldırısına uğrayan en az 6 tutuklu hayatını kaybetti, 61 tutuklu da yaralandı.

TİGRİS HABER - İran'ın başkenti Tahran'da çok sayıda siyasi tutuklu ve hükümlünün, yabancı ülke vatandaşı ve çifte vatandaşın kaldığı, insan hakları örgütlerinin gündeme getirdiği işkenceler nedeniyle kötü bir üne sahip olan Evin cezaevinde cumartesi akşamı yangın ve çatışma çıktı. Pazar günü müdahale edilen Reşt cezaevinde de 6 tutsak hayatını kaybetti.

Reuters'a konuşan görgü tanıkları cezaevinden çok sayıda silah sesi duyulduğunu, özel kuvvetlerin ve çok sayıda ambulansın cezaevine gittiğini ayrıca çevredeki evlerde yaşayan bazı İranlıların pencerelere çıkarak ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney aleyhine sloganlar attığını söyledi.

Çok sayıda tutuklu yakını cezaevine akın ederken, pazar günü yangının söndürüldüğü ve cezaevinde durumun sakinleştiği öğrenildi.

İran cezaevlerinde toplam 10 tutuklu hayatını kaybetti

İranlı yargı yetkililerinin açıklamasına göre çıkan yangın ve olaylarda 4 tutuklu duman zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti, 61'i de yaralandı.

İran resmi haber ajansı yaralıların dördünün durumunun kritik olduğunu duyurdu.

Ayrıca Güvenlik güçlerinin Reşt (Lakan) kentindeki merkezi cezaevinde sokak eylemlerine destek veren tutuklulara yaptığı sert müdahale sırasında 6 tutuklunun hayatını kaybettiği bildirildi.

Öte yandan İran'nın resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Tahran başsavcısı ise cezaevindeki yangın ve çatışmanın ülkede bir aydır süren Jîna Mahsa Amini eylemleriyle ilgili olmadığını iddia etti.

İran Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı yangının "hırsızlık ve finansal suçlardan hüküm gitmiş bir dizi mahkum arasındaki tartışmanın ardından kıyafetlerin bir işlikte yakılmasıyla başladığını" iddia etti. Ajans polisin cezaevindeki gardiyanlara destek olmaları için çağrıldığını da ileri sürdü.

Tahran cezaevi içinden yapılan yayında devlet televizyonuna konuşan Tahran valisi de adi suçluların kaldığı bölümde bir isyan yaşandığını söyledi.

‘İran hükümeti çok baskıcı’

Oregon'daki mitingine giderken yolda cezaevindeki yangınla ilgili görüşü sorulan ABD Başkanı Joe Biden ise "İran hükümeti çok baskıcı" yorumunu yaptı.

Biden ayrıca sokağa çıkan İranlı kadınların ve halkın cesaretine hayran kaldığını ifade ederek eylemcilere büyük saygı beslediğini de söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price da konuyla ilgili açıklamasında cezaevinde ABD vatandaşlarının da olduğunu hatırlatarak "Evin Hapishanesi'nden gelen haberleri ivedilikle takip ediyoruz. İran'daki haklarımızı koruyan İsviçre ile temas halindeyiz. İran, haksız yere tutuklanan ve derhal serbest bırakılması gereken vatandaşlarımızın güvenliğinden tamamen sorumludur" dedi.

ABD’den ‘Jin Jiyan Azadî’ye destek

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada da İran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada şüpheli şekilde ölen Kürt kadın Mahsa Amini'nin cenazesinin ardından ülkede devam eden eylemlere "Jin, Jiyan, Azadi" (Kadın, Yaşam, Özgürlük) sloganını kullandığı mesajla destek verdi. Mesajda "İran'ın cesur kadın ve kızlarının “Kadın, yaşam, özgürlük” çağrısına katılıyoruz ve İran'ın kadınlara yönelik devlet destekli şiddetini kınıyoruz" dendi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.