“Faiz artırımı krizden kurtardı”

“Faiz artırımı krizden kurtardı”
AÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, MB’nin faiz artırımının Türkiye’yi krizden kurtardığını belirterek, "Türkiye ve dünyadaki mevcut gelişmeler dikkate alındığında MB yapabileceği en iyi hamleyi yaptı" dedi.

GAZİANTEP Üniversitesi (GAÜN) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bekmez, Merkez Bankasının (MB) faiz artırım kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bekmez, faizlerdeki yükselişin, yatırımları azaltıp büyümeyi olumsuz etkileyeceği için sıcak bakılan bir para politikası aracı olmadığını söyledi.

ABD Merkez Bankasının (FED) varlık alımlarında azaltmaya gitmesiyle Brezilya, Arjantin ve Güney Afrika gibi bazı gelişmekte olan ülkelerin kendi kırılganlıklarını bertaraf etme adına faiz artırımına gittiğini hatırlatan Bekmez, "Türkiye ve dünyadaki mevcut gelişmeler dikkate alındığında MB yapabileceği en iyi hamleyi yaptı. Hatta en sonda söylenmesi gerekeni en başta söyleyeyim; MB bu kararıyla Türkiye'yi olası bir krizden kurtardı" dedi.

Sıcak paranın bol olduğu Türkiye'den sermayenin kaçmasının her zaman olasılık dahilinde bulunduğuna işaret eden Bakmaz, şöyle devam etti:

"Dikkat edilecek olursa borsada ciddi satışlar ve yabancı mevduatlarda azalmalar olmasına rağmen Türkiye'den fazla sermaye çıkışı olmadı. Bunun nedeni, yabancıların faizlerdeki artış dolayısıyla parasını alternatif getiriye yatırma arayışına girdikleri sonucu çıkarılabilir. MB gecikmeli de olsa vermiş olduğu kararla kaçma ihtimali olan sıcak paranın Türkiye'de kalmasını sağladı. MB bu kararıyla aslında hükümete çok büyük iyilik yapmış oldu. Kaldı ki MB'nin kararı öncesinde de uygulamada faizler artmış durumdaydı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.