Ferda Cemiloğlu vefat etti

Ferda Cemiloğlu vefat etti
Cemiloğlu ailesinin fertlerinden, iş insanı Ferda Cemiloğlu hayatını kaybetti.

TİGRİS HABER - Kentin renkli simalarından olan, siyasetçi ve iş insanı kimliği ile bilinen Ferda Cemiloğlu için sosyal medyada yoğun bir paylaşım yapıldı. Paylaşımlarda üzüntüler dile getirilirken, DTSO kadın meclisi de üyeleri olan Ferda Cemiloğlu için şu mesajı yayınladı;

“Yönetim Kurulu üyemiz Diyarbakır’ın değerli iş insanı ve birçok kadın çalışmalarında değerli emekleri olan kıymetlimiz Ferda Cemiloğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve Diyarbakır’a başsağlığı diliyoruz" ifadelerine yer veridi. 

Ferda Cemiloğlu kimdir?

Diyarbakır'ın bilinen ailelerinden olan Ferda Cemiloğlu Cemil Paşa’nın torunudur. Cemiloğlu, ailesinin Şeyh Said isyanından sonra Suriye’ye göç etmesinin ardından 12 Mart 1951 yılında Şam’da doğdu.

7 yaşına kadar Şam’da yaşayan Cemiloğlu’nun ailesi daha sonra Rojava’nın Dirbesiye ilçesine yerleşti fakat o, ilk ve ortaokulu Şam’da okudu.

Suriye’de Baas Partisi tarafından çıkarılan iskan kanunun ardından Kürtlerin mal varlığına el konulması ve kötüleşen koşullar nedeniyle üzerine ailesi 1967’de Diyarbakır’a göç etti.

Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi’nde öğrenimine devam eden Cemiloğlu daha sonra Ankara’ya yerleşti, Hacetepe Üniversitesi Biyoloji bölümünden mezun oldu, ABD'de biyoloji doktorası yaptı.

1978’de evlenen Ferda Cemiloğlu, 1980’li yıllardan itibaren kadın hareketi içerisinde yer aldı, Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı yönetimine seçildi. Şiddete uğrayan kadınlar için çalıştı. 2000’li yıllarda Van’da Sığınmacılar ve Göçmenler Derneği’nin Başkanlığını yaptı.

Cemiloğlu, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Kadın Dayanışma Vakfı ve Toplumsal Sorunları Araştırma Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının kuruculuğunu yaptı.

Tıgris İnşaat Şirketine ortak olan Cemiloğlu, Kuzey Irak  Kürt Bölgesi’ne yerleştikten sonra çeşitli projelere imza attı.

2017’de Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği’nin (DOGÜNKAD) 3. olağan genel kurulunda başkanlığa seçildi. Diyarbakır’da Metis Grup’un Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. Ferda Cemiloğlu, Kürtçe, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca ve orta derecede Farsça biliyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.