FESA Makine: LPG tankı üretiminde Diyarbakır’ın gururu

FESA Makine: LPG tankı üretiminde Diyarbakır’ın gururu
Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 2’inci etapta faaliyet gösteren FESA Makine LPG tankı üretiminde Bölgede bir ilk. Kısa sürede LPG tankı ihracatına başlayan FESA Makine, 3 yıl içinde dünya markası olma hedefiyle hummalı bir şekilde üretimini sürdürüyor.

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır Silvanlı Oto Elektrikçi Ferit Sağırdağ, 2000’li yıllarda LPG montajı işine girdi. 2019 yılında ise FESA Makine’yi kurarak LPG tankı imalatına adım attı. Firma sahibi Sağırdağ, 2020 yılında ise LPG tankı üretimine başladı. Ekim 2020’de LPG tankı satışlarına başlayan FESA Makine kısa bir süre içinde sektörde adından söz ettirmeyi başardı.

diyarbakir_fesa_makine_lpg.jpg

Türkiye’de Konya ve Kayseri’nin ardından LPG tank üreten 3’üncü firma olan FESA Makine Diyarbakır’ın gururu olarak piyasada her geçen gün etkinliğini arttırıyor.

fesa-yapi5-tigris-haber.jpg

‘Günlük 300 LPG tankı üretimi yapıyoruz’

LPG tankı üretimine ilişkin bilgiler aktaran Sağırdağ şunları söyledi: “LPG Tank üretimini Konya’da 3, Kayseri’de de bir firma yapıyor. Diyarbakır ve bölgede de FESA Makine olarak LPG tankları üretiyoruz. Tanklarımız yüksek kalitede ve uygun fiyatadır. Montaj işinden gelme olduğumuz için daha özverili bir şekilde tank üretimini yapıyoruz. Türkiye’de bizden tank alan bayiler çok memnunlar ve piyasada çok yeni olmamıza rağmen ciddi bir potansiyele ulaştık. Önce İç Anadolu illerine açıldık. Çünkü İç Anadolu’da bölge distribitörleri, toptancıları var. Diyarbakır ve Bölge illerinde ise henüz pek bilinmiyoruz. Aslında biz bu işi kurmadan önce yaptığımız fizibilite çalışmasında işletmeyi Kocaeli’ne kurmamızın daha avantajlı olacağı sonucu ortaya çıktı. Ama biz her şeye rağmen bu işi memleketimizde yapmak istedik. Çünkü insanımızın, kentimizin bundan yararlanmasını, gururlanmasını tercih ettik. Üretim kalitemize güvendiğimiz için sektörde ciddi bir etki sağlayacağımızı biliyorduk. Başarımızın Diyarbakır’ımızla anılmasını istedik. Bugün 26 kişi ile üretim yapıyoruz. Üretim kapasitemizi ve istihdamımızı daha da arttırarak işletmeyi kentimize layık hale getireceğiz. Şuan günde 300 LPG tankı üretimiz var ve en kısa zamanda üretim kapasitemizi arttıracağız.”

fesa-makine1-tigris-haber.jpg

İtalya LPG’li araç kullanımında önde

Diyarbakır’da LPG montajı işini sürdürdüklerini ifade eden Sağırdağ, kentte ve bölge illerindeki satışlara ilişkin şöyle konuştu: “Batman, Mardin gibi bölge illerinden fiyat soranlar var ama bir tek tank bizden almadılar. Urfa’da, Adıyaman’da, Malatya’da satışlarımız iyi. Adana ve Elazığ’a satışlarımız var. Fakat İç Anadolu’da çok iyiyiz. Özellikle Kayseri’de ve Ankara’da satışlarımız çok iyi. Diyarbakır ve Bölge illeri şuan bizi seyrediyor. Tabii biz Bölge insanı olarak başkasına çok iyiyiz, misafirperveriz fakat kendi insanımıza karşı nedense mesafeliyiz. Kendi insanımızın başarısını çekememek gibi garip bir yaklaşımımız var. Şuan Tacikistan’a, Cezayir’e LPG tankı ihraç ettik. Polonya, Nijerya, Peru, İtalya, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan ile görüşmelerimiz var. Önümüzdeki aylarda tırlar dolusu ihracat yapacağız. LPG kitlerini ilk İtalyanlar yapmaya başladı. Burada LPG’li araç alırsanız size 2 bin euro daha ucuza verirler. Aracınız LPG’li ise vergiden muaf tutulursunuz. Yani orada LPG’li araç kullanımı özendiriliyor.”

fesa-makine3-tigris-haber.jpg

‘LPG benzinden daha güvenli’

Çevre duyarlılığından dolayı Avrupa ülkelerinde LPG’li araç kullanımının daha yaygın olduğuna değinen Sağırdağ, LPG’nin avantajlarına ilişkin şunları söyledi: “      LPG diğer akaryakıtlar gibi atmosferi kirletmez. Dizel’de yağ oranı Benzin’e göre daha yüksektir. Mazotta yağ oranı yüzde 80 ise bu oran benzinde yüzde 50’dir. LPG’de ise bu oran yüzde 1’dir. Yağ oranı ne kadar fazla ise duman daha çok çıkar ve çevre kirliliği daha fazla yaşanır. LPG’li araçlar ise çevre dostudur. LPG güvenlik açısından da benzin ve mazota göre çok daha güvenlidir. Benzin deposunun sac kalınlığı 1 milimdir. Bir kaza anında araç takla attığında deponun delinmesi ve benzinin etrafa dökülmesi söz konusu olur. Ama LPG’de böyle bir durum yaşanmaz. Emniyet valfları var. Kazada yapsanız, takla da atsanız LPG’de yanma olmaz. Bu nedenle LPG benzinden daha güvenlidir.”

fesa-makine4-tigris-haber.jpg

‘FESA Makine dünya markası olacak’

Türkiye’de üretilen LPG tankları arasında kalite olarak üst sıralarda olduklarını ancak buna karşı fiyatta uygun olduklarını ifade eden Sağırdağ, şunları ifade etti: “Piyasadaki tanklar 2.5 milimetrelik sac kullanıyor. Bizim sac kalınlığımız ise 3 milimdir. Piyasa ürünlerimizin kalitesiyle yeni tanıştığı için bir alan bir daha sipariş veriyor. Piyasaya göre fiyatlarımız yüzde 4 civarı daha ekonomiktir. Tabii piyasaya girdikçe kalitemizle öne çıkıyoruz. İnsanlar bizi tanıdıkça ilgileri artıyor. Yine rakiplerimiz fiyat indirimine gitmek zorunda kaldılar. Tabii bölge insanımızın bizi tercihi etmeleri hem kalite hem de fiyat anlamında yararlarınadır.

diyarbakir_fesa.jpg

Kalitemize güveniyoruz ve biz ürünlerimizi Türkiye’nin bütün illerine ve yurtdışına nasılsa satarız. Biz istiyoruz ki, memleketimizin insanı bu üretimden faydalansın. Sonuçta burada üretiyoruz ve birçok açıdan memleketimizin insanı işçin avantajları vardır. Tabii her şeyden önce birbirimize sahip çıkmamız gerekiyor. Biz her zaman birbirimize lazımız. Ben bu üretimi kapatsam gidip Konya’da almak zorundalar. Yatırımların memleketimize yapılması istiyoruz ama yatırım yapana da sahip çıkmıyoruz. Bugün Ankara’ya, İstanbul’a Kayseri’ye ürün gönderiyorsam, İtalya’ya ihracat yapıyorsam bu Diyarbakır için bir gururdur. FESA Makine LPG tankında bir Diyarbakır markasıdır. Diyarbakır ve Bölge insanımızın kendi markasına sahip çıkmasını isterim. FESA Makine LPG tankı imalatında önümüzdeki 3 yılda çok daha iyi yerlere gelecektir. Buna inancım tamdır. FESA Makine bir dünya markası olacak.”

diyarbakir_fesa_lpg.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum