Fırat Nehri'nin Suruç Ovası'yla vuslatına 80 metre kaldı

Fırat Nehri'nin Suruç Ovası'yla vuslatına 80 metre kaldı
Fırat Nehri'nin coşkulu suyunu Suruç Ovası'nın bereketli topraklarıyla buluşturacak 17 kilometrelik Suruç Tüneli'nde sona yaklaşıldı.

DSİ 15. Bölge Müdürü Gündüz: "Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği tünelde ışığı görmek için son 80 metre kaldı" GAP BKİ Başkanı Karahocagil: "Bölgede iki yılda bir ürün alınan düşük verimli topraklardan, iki yılda 5 güçlü ürün alabilme imkanımız var"

ŞANLIURFA  - Fırat Nehri'nin coşkulu suyunu Suruç Ovası'nın bereketli topraklarıyla buluşturacak 17 kilometrelik Suruç Tüneli'nde sona yaklaşıldı. Maliyeti yaklaşık 2 milyar lirayı bulan ve tamamlandığında 95 bin 97 hektar alanı suyla buluşturacak Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'nin önemli ayaklarından birini oluşturan 17 bin 185 metre uzunluğuyla dünyanın sayılı tünelleri arasında yer alan Suruç Tüneli'nde çalışmalar son hızıyla sürüyor. 

DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, yaptığı açıklamada, Suruç Tüneli'ne suyu getirecek pompaj istasyonu ile ana kanalların inşaatının tamamlanarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı 113 tesisin açılış töreniyle hizmete alındığını hatırlattı.  Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğü tünelde ışığı görmek için son 80 metrenin kaldığını ifade eden Gündüz, projenin 8 Şubat'a kadar tamamlanmasını öngördüklerini kaydetti. Suruç Tüneli'nde mutlu sona doğru yaklaşıldığını vurgulayan Gündüz, "Bir hedef koyduk ve bu hedefe göre şubat sonuna kadar tüneli tamamlayacağız. Bu tünel sayesinde 57 bin hektar arazi sulanacak. Bu yıl için sağ sahilde yaklaşık 8 bin, sol sahilde de 7 bin olmak üzere 15 bin hektar araziyi inşallah sulu tarıma kavuşturacağız" dedi.

‘Sulama sadece bir verim artışı olarak düşünülmemeli’

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil de GAP'ın Türkiye'nin ve dünyanın en önemli bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu belirterek, sürdürülebilir bir mantıkla hazırlanmış insan odaklı bir proje olduğunu söyledi. Suruç projesinin bitmek üzere olduğunu ifade eden Karahocagil, bu sayede yaklaşık 95 bin hektarlık alanda sulama yapılabileceğini belirtti. Suruç Ovası'nın gelecek sezon sulanmaya başlanmasını beklediklerine işaret eden Karahocagil, şöyle devam etti: "Suruç Ovası, özellikle bölgedeki insanların tarımı öğrenmesi açısından da önemli. Burada çok ciddi bir kalkınma, farklılaşma ve gelişme yaşanacak. Sulama sadece bir verim artışı olarak düşünülmemeli. Bölgede iki yılda bir ürün alınan düşük verimli topraklardan, iki yılda 5 güçlü ürün alabilme imkanımız var."

Mevcut sulamalarda yer altı sularının kullanıldığını, bu durumda da ciddi enerji kayıpları yaşanıldığını vurgulayan Karahocagil, GAP Eylem Planı'nın hem bölgenin kalkınmasına hem de ülkenin refahına ve huzuruna ciddi katkılar sunacağını sözlerine ekledi.

dsi-1.jpg

dsi-2.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.