VİDEO - Fiyat ve gramaj ortada kaldı

VİDEO - Fiyat ve gramaj ortada kaldı
Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası kararıyla yapılan ve tepkiye neden olan ekmek zammı, Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla geri çekildi.

Yılmaz Yiğitler-Şevval Filiz / Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odası kararıyla yapılan ve tepkiye neden olan ekmek zammı, Vali Münir karaloğlu’nun talimatıyla geri çekildi. Kent genelinde fırıncıların tarifesinin birbirine uymaması vatandaşın kafasını karıştırırken, esnaf, denetimlerin yetersizliğinden, kullanılan ürünlerin pahalılığından şikâyet etti.

 Un ve maya fiyatlarındaki artış nedeniyle Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından 29 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla, 400 gramlık ekmeğin gramajı 500 grama çıkarılırken, fiyatına da 1 TL’lik zam yapıldı, 2,5 TL’lik ekmek 3,5 TL ‘den satılamaya başlandı. Halktan gelen tepkiler etkili oldu, Vali Münir Karaloğlu’nun talimatıyla ekmek zammı iptal edildi.

zam-ekmek-tigris.jpg

Fiyat netleşsin

Buna rağmen, bazı fırınlarda eski fiyattan satışlar yapılırken, bazı fırınlarda yeni fiyatla satış yapıldı. İki farklı uygulama vatandaşın kafasını karıştırdı. Fiyat ve gramaj konusunun netleşmesini isteyen vatandaşlar, “Eski fiyattan mı ekmek almaya devam edeceğiz, yeni bir rayiç var mı, yok mu bilemiyoruz. Vali bey zammı geri çektirdi. Bu karardan memnunuz, ancak kentte hem eski hem de yeni fiyat uygulanıyor, kafamız karışıyor. Netleşirse memnun oluruz” dediler.

Denetimler yetersiz

Konuştuğumuz kimi vatandaşlar ekmeği, 2 lira 50 kuruştan alırken kimleri de 3 TL’ye ekmek aldığını söyledi. Bazı vatandaşlarda ekmek zammının geri alınmasında haberlerinin olmadığını ifade ettiler. Fırıncı esnafı ise, bütün fırınların ekmeği aynı fiyatta vermesi gerektiğini söyleyerek denetimlerin yetersizliğine dikkat çekti.

“Ortak fiyat olsun”

Fırıncı Esnaflarından Mehmet Ayit, aynı gramaj ve aynı fiyatla bütün fırınlarda ekmek satılması gerektiğini vurgulayarak, “Milletin bütçesi yetmiyor. Millet ekmeğin pahalı olmasından çok şikâyetçi. Bu şekilde bizi de kurtarmıyor. Şuan yağ çok yüksek, un, maya ve kiralarda yüksek.  Merdiven altı fırınlar ekmeği ucuza veriyor, ancak, hepsi şuan borç içinde. Bu marketlerin de bir an önce düzelmesi lazım. Ben ekmeği 2.5’TL’den veriyorum,  market ikiye veriyor. Ortak fiyat olmayınca bizi etkiliyor.  Hepsi 2,5TL’ye verirse bizim için iyi olur. Tek rayiç olsun. Tüm meslektaşlarım bu rayiç’e uysun. Ekmeği 400 grama indirdik, eğer 500 gramı 2 lira 50 kuruştan versek zarar ederiz. Şuan da bizi kurtarmıyor. Un ve yağ fiyatları biraz inebilirse kurtarır. Un şuan fabrika çıkışı 140 TL nakliye ve hamalıyla beraber 143 TL’yi buluyor” şeklinde konuştu.

“Denetimler eksik”

baygin-tigris.png

Gıda sektöründe belirsizlik olduğunu söyleyen Rıdvan Bayındır adlı vatandaş, ürünlerin satış fiyatlarında farklılık olduğunu belirterek “Ekmek fiyatını indirmeleri iyi olmuş. Zamlı haliyle zor oluyordu. Ekmek 2,5 TL’den 3,5 TL ‘ye çıkmıştı. Ben alabiliyorum belki ama alamayan insanlar var. 3,5 TL az para değildi, Kalabalık bir aile için ağr, 10 ekmek alanlar var.  1 TL’den 10 TL fark yapıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.