Görevden alınan Kaya: Adalet bir gün yerini bulacak

Görevden alınan Kaya: Adalet bir gün yerini bulacak
İçişleri Bakanlığının talimatı ile 2 yıl önce bugün görevden alınan, yargılandığı davadan beraat eden Diyarbakır’ın Ergani İlçe Belediyesi başkanı Ahmet Kaya, “Dava ne kadar sürerse sürsün adalet bir gün yerine bulacak” dedi.

TİGRİS HABER- Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı. Görevden uzaklaştırılan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya hakkında 'örgüt üyeliği' suçlamasıyla dava açıldı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Kaya, bir yıl sonra bu davadan beraat etti. Savcının da beraat talep etmesi ve verilen beraat kararına itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşti.

Mahkemenin Kaya için verdiği ve kesinleşen beraat kararı üzerine avukatları Diyarbakır Valiliği üzerinden İçişleri Bakanlığı'na başvurarak belediye başkanlığına iadesini istedi. Ancak davanın tarafı olmayan ve iki yıldır görevden uzaklaştırmaları her iki ayda bir uzatan valilik, kesinleşmiş berat kararına itiraz ederek, 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçe sundu. Valiliğin başvurusu üzerine 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Mayıs tarihinde ek bir karar vererek, daha önce verdiği ve kesinleşen beraat kararını iptal etti.

Hukuk çiğnendi

Kayyum atamasının yıldönümünde konuşan görevden alınan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, dosyanın siyasi nedenlerden dolayı tekrardan açıldığını belirterek, “Karar kesinleştikten bir süre sona Diyarbakır Valiliği üzerinden göreve iade talebinde bulundum. Valiliğe yaptığımız başvuru ile birlikte mahkeme sürecini uzatmak için itirazda bulunuldu. Bu yapılırken hukuk çiğnendi. Çünkü istinaf yolu kapalıydı. Ancak itiraz ile savcı istinaf yolunu açtı. Göreve iade edilmem önünde bir engel olmamasına rağmen bu yapılmıyor. Aksine süreci uzatmak için her türlü hukuksuzluk yapılıyor. Göreve iade edilmeme sürecim hukuk dışı bir şekilde işliyor. Kayyum atamaları nasıl ki siyasi ise göreve iadelerde siyasi kararla olur. Hukuken davaya kazanmak yetmiyor, süreç bize bunu gösterdi"

Beraat ettim

İstinaf sürecinin devam ettiğini dile getiren Kaya, Adalet Bakanı ile görüşmek için randevu talebinde bulunduğunu ancak geri dönüş yapılmadığını ifade ede ederek, "Buradan Sayın Adalet Bakanı'na seslenmek istiyorum: Bu hukuksuzluğu ne zaman gidermeyi düşünüyorsunuz? Bir yıl önce yargılandığım davadan beraat ettim. Hakkımda şuan hiçbir soruşturma yokken göreve iade edilmem engelleniyor. Halkın seçilmiş başkanının görev yapması yasa dışı bir şekilde engelleniyor. Halkımızın hizmete ihtiyacı var, bu uygulamanın derhal düzeltilmesini talep ediyorum. Bunu hukuk için, adalet için istiyorum. Hakkım olanı istiyorum" diye konuştu.

İstinaf süreci devam ediyor

Kaya'nın avukatlığını yapan Sıdkı Zilan ise, tutuklama olmadan bu soruşturmanın yürütüldüğünü söyledi. Valiliğin, müdahil olamaması sebebiyle başvuruda bulunamayacağını söyleyen Avukat Zilan, şunları söyledi:

Bu dosyada hiç kimsenin müdahil olma durumu mümkün değil. Çünkü deliller sabit. Deseler Ahmet Kaya kepçe ile gelip evimi yıkmış anlarım ya da deseler belediye başkanı gaddardır anlarız. Ortada büyük bir kumpas var. Kesinleşmiş olan şerhi kaldırıp kesinleşmemiş dediler. Mahkemenin düştüğü zorluğa bakın.

Sıdkı Zilan, son olarak "Burada hukukun güvencesi, adalet güvencesi, mühür güvencesi, hepsi çiğnendi. Kazanılmış bir haktır, devlette güven esastır. İstinaf mahkemesindeki süreç devam ediyor" ifadeleriyle sözlerini tamamladı. (Kaynak: Independent Türkçe)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.