Gözler ABD enflasyon verilerinde: Petrol yükseliyor!

Gözler ABD enflasyon verilerinde: Petrol yükseliyor!
Dünya piyasaları bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerini beklerken, açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri FED'in 2024 yılı faiz kararları için önemli sinyal olacak.

TİGRİS HABER - Küresel piyasalar, arz kısıtlamalarının sonrası petrol fiyatlarının yükselmesinin yarattığı endişenin devam etmesiyle negatif bir seyir izliyor. Bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrilerine çevrilen gözler, 2024 yılı politikasını belirleyecek sinyalleri bekliyor.

Analistler FED'in Eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını anımsatırken, FED'in Kasım toplantısında ise nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin belirsizliğin devam ettiğine dikkat çekiyor.

Dünyayı ilgilendiriyor

Para piyasalarındaki fiyatlamaların bu yıl FED'in faiz indirme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdığını ifade eden analistler, bugün yayınlanacak enflasyon verisi sonrası fiyatlamalarda değişiklik görülebileceğini belirtiyor. ABD'nin faizleri yükseltmesi ve sıkılaştırma politikalarına devam etmesi dünya genelinde doların değer kazanmasını sağlıyor. Ancak bu durum ABD'de büyümenin yavaşlamasına neden olduğundan gözler faizin düşmesini sağlayacak verilerde.

Öte yandan, Rusya ve Suudi Arabistan petrol üretimi ve ihracatındaki kısıtlamaları yıl sonuna kadar uzattığını açıkladı. Açıklamanın ardından Brent petrolün varil fiyatındaki yükseliş ivme kazanırken, dün Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) açıkladığı aylık raporda petrol açığının oluşabileceği beklentisine yer verildi. Bu da petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen başka bir etken oldu.

Bugün %0,2 artarak 91,8 dolara yükselen Brent petrol, yükseliş eğilimini üst üste 4. işlem gününe taşıyarak varil fiyatını Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.