Grip ve Covid-19 arasındaki farklılıklar

Grip ve Covid-19 arasındaki farklılıklar
Medical Park Karadeniz Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gürbüz Yuluğ, grip ve Kovid-19 hakkında açıklamalarda bulundu.

TİGRİS HABER - Dr. Yuluğ, grip ve Kovid-19'un ortak belirtilerine değinerek, "Ateşlenme, titreme, terleme, kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik ve görülebilir. Bu belirtilere ek olarak Covid-19'da kas ve eklem ağrıları daha şiddetli olabilir. Tat ve koku almada problem yaşamada şikâyetlere eklenebilir" dedi.

Hastalıkların nasıl bulaştığını anlatan Dr. Yuluğ, "Hastalıklar bireyin öksürme, hapşırma ve konuşmasıyla bulaşır. Virüsün bulantısı yüzeylerle de bulaşır. Hasta kişiler belirtiler başlamadan bir gün önce ve 5-7 güne bulaşıcılığı devam eder. Tokalaşmak, öpüşmek hastalığın bulaşmasında en önemli davranışlardır" ifadelerini kullandı.

Grip ve Kovid-19 için geliştirilmiş hızlı PCR testlerinin olduğunu kaydeden Dr. Yuluğ, "Burundan sürüntü alınarak yapılır. Hastalığın şiddetini değerlendirmek için kan ve diğer testler yapılabilmektedir. Günümüzde kişi Covid'19'lu olsa dahi Covid-19 testinin duyarlılığı yüzde 50 civarındadır" dedi.

Tedavi yollarını anlatan Dr. Yuluğ, "İstirahat etmek ve sağlıklı beslenmek tedavinin en önemli unsurlarındandır. Ateş düşürücü ve ağrı kesici tercih edilebilir. Hastalık şiddetli olunca ya da risk grubundaki kişiler hekime (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanına) görünmelidir. Kullanılacak ilaçları ilk 24 - 48 saat içinde başlanması önerilir" diye konuştu.

Risk grupları

Dr. Yuluğ, grip hastalığı açısından risk grubunda yer alan kişileri şöyle sıraladı:

- 6 ay - 5 yaş çocuklar ile 65 yaş üstü bireyler
- Zayıf bağışıklık sistemi ve astımı olanlar
- Akciğer, kalp, karaciğer böbrek hastalığı olanlar
- Sinir sitemi hastalığı ve metabolik hastalığı olanlar
- Hamile kadınlar
- Kalabalık ortamda yaşayanlar

Sonuç olarak, grip ve Kovid-19, benzer belirtilere sahip olsalar da, bulaşma yolları ve tedavileri açısından bazı farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle, bu iki hastalığı birbirinden ayırt etmek ve doğru tanı ve tedaviyi sağlamak için uzman bir hekime başvurmak önemlidir. (İHA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.