"Gülistan'ı arama çalışmalarından hiçbir sonuç elde edilmedi"

"Gülistan'ı arama çalışmalarından hiçbir sonuç elde edilmedi"
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 5 Ocak 2020’den bu yana haber alınamayan Gülistan Doku için basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada: “Gülistan’ın telefon sinyalinin tamamen kesildiği yer olan Sarı Saltuk Viyadüğü-Uzunçayır Baraj Gölü’nde aralıklarla yapılan arama çalışmalarından hiçbir sonuç elde edilmemiştir” denildi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı  5 Ocak 2020'den bu yana kayıp olan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin basın açıklaması yaptı. Savcılık tarafından soruşturma işlemlerinin yürütülmediği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Gülistan’ın ailesinin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından bir heyet oluşturulmuş  ve 17 Ocak 2020 tarihinde kente gidilerek yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşılmıştır. Heyet tarafından soruşturmanın genişletilmesine, delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren dilekçe savcılığa sunulmuştur. Ancak savcılıkça gerekli soruşturma işlemleri yürütülmemiştir.

Raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikler şöyledir;

-Gülistan’ ın eski erkek arkadaşı Zaynal ABAKAROV’un, üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı.

-Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu “..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..” içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı.

-Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar, Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi.

-Sarısaltuk Viyadüğü(Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı.

-Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı.

-Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ ın 5 Ocak günü kullandığı şehiriçi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı.

-Zaynal ve üvey babasının 5 ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı.

-5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi.”

“Gülistan’ı arayanlar gözaltına maruz kaldı”

Gülistan’ı bulmak için mücadele veren yakınları ve ailesinin gözaltına maruz kaldığı belirtilen açıklamada: “1 yıldır Gülistan’ ı bulmak için hukuk mücadelesi veren Gülistan’ın annesi ve babası toplantı ve gösteri yürüyüşü yaptıkları için gözaltına alındı. Dersim’de Gülistan’ın akıbetini sormak için toplanan arkadaşlarının ve kadın örgütlerinin eylemleri yasaklandı. “Gülistan DOKU nerede” diye soran Rosa Kadın Derneği üyelerine, haklarında yürütülen soruşturmalarda bu eylemleri neden yaptıkları soruldu. Gülistan’ ın ablası Aygül DOKU yaptığı açıklamalarda Dersim’deki bazı kamu görevlilerinin kendisine “basından uzak durun, Gülistan’ın bedenini vereceğiz size” şeklinde beyanlarda bulunarak baskı uyguladığını açıkladı. Gülistan’ın ailesinin, yakınlarının acı içinde Gülistan’ ı bulmak için yürüttüğü hukuk mücadelesine karşı baskı ve gözlatılara maruz kalmaları toplum vicdanını yaralamakta, adalet duygusunu zedelemektedir” ifadelerine yer verildi.

“Gülistan’ın bulunması işlemlerin ivedilikle yürütülmediği açıktır”

Gülistan için yürütülen çalışmaların titizlikle yürütülmediği ifade edilerek: “Soruşturmanın tarafsız ve bağımsız bir birim tarafından yürütülmemesi, şüpheliler hakkında gerekli koruma tedbirlerinin uygulanmaması, tüm delillerin toplanmaması, soruşturmanın “intihar”  eksenli yürütülmesi, aramaların sadece suda devam ettirilmesi hususları karşısında; Gülistan’ın bulunması için gerekli adli ve idari işlemlerin titizlikle ve ivedilikle yürütülmediği açıktır” denildi. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.