Güven'e verilen hapis cezasının gerekçesi açıklandı

Güven'e verilen hapis cezasının gerekçesi açıklandı
Diyarbakır 9. Ağrı Ceza Mahkemesi Halkların Demokratik Partisi eski Milletvekili Leyla Güven'e örgü propagandasından 11 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasının gerekçesini açıkladı.

Haber-Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 17 Ekim'de HDP Hakkari eski Milletvekili Leyla Güven'e 2015-2019 yılları arasında 6 eylem ve etkinlikteki konuşmalardan ve sosyal medya paylaşımlarından dolayı 3 ayrı "örgüt propagandası" suçlamasından verilen 11 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. 46 sayfalık gerekçeli kararda, Güven'in, yargılanmasına konu olarak katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile sosyal medya paylaşımlarına yer verilerek, bu eylem ve konuşmalarda örgüt propagandası suçu işlendiği belirtildi.

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e 11 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası gerekçeli kararında Türkiye'nin Kuzey Doğu Suriye'ye saldırısının manifestosu çıktı.Türkiye'nin saldırısı "PYD/YPG 13 Kasım 2013’deözerklik ilan ederek Türkiye sınır hattında Kuzey Irak benzeri yeni bir Kürt özerk bölgesişekillendirmeye girişmiştir" sözleriyle açıklandı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği askeri müdahalenin meşru güvenlik kaygısından gerçekleştiği ve Birleşmiş Milletler hukukun saldırı durumunda müdahaleye izin verdiği değerlendirilen gerekçeli kararda, Türkiye'nin PYD/YPG'yi "terör örgütü" olarak kabul ettiğine işaret edilerek, müdahalenin meşruluğu "PYD/YPG 13 Kasım 2013’deözerklik ilan ederek Türkiye sınır hattında Kuzey Irak benzeri yeni bir Kürt özerk bölgesişekillendirmeye girişmiştir." sözleriyle açıklandı.

'Mücadeledeki zorluklar göz önüne alınmalı'

Güven'in şiddeti, örgüte yönelik sempatiyi artırıp, örgüte katılmayı teşvik ettiği değerlendirilen kararda, bundan dolayı tespiti yapılan toplantılar/gösteri, barışçıl toplantı kavramı dışında kaldığı ifade edilerek, "Örgütsel çağrı bulunmayan toplantı/eylemlerle ilgili barışçıl bir şekilde başlamış olması değerlendirilebilecek olmakla birlikte, çeşitli provokasyon ve yönlendirmeler ile şiddete başvurulan veya terör örgütlerinin propagandasına dönüşen davaya konu toplantılara benzer toplantılara/gösterilere katılmak her zaman hassas bir mesele olmuştur. Davaya konu olayların koşulları ile beraber özellikle terörle mücadeleye bağlı zorlukları da göz önüne alınması gerekmektedir" denildi.

Güven'in konuşmalarında Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinde "YPG lehine saf tuttuğu" değerlendirilen gerekçeli kararda, bu konuşmalarda aynı zamanda devlette karşı şiddeti meşru ve haklı gösterdiği izlenimi yarattığı kaydedildi.

'Türkiye'nin temsil ettiği değerlere meydan okumadır'

Güven'in konuşmalarında KCK Sözleşmesi'ni harmanlandığı yorumu yapılan gerekçeli kararda, "Bu nedenle de sanığın topluluğa hitaben söylemleri anidenparlayıp sönme şeklinde barışçıl olmaktan çıkmamıştır. Toplantı alanında baştan beri sanığınsergilediği tavır açıkça örgütsel propaganda içermektedir. Mahkememizin kanaatine göre davayakonu toplantılar ve sanığın konuşmaları bir bütün olarak Anayasa'nın temel ilkelerine ve insanhaklarına dayanan demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temsil ettiği temeldeğerlere yönelik açık bir saldırı ve meydan okuma niteliğine bürünmüştür" ifadelerine yer verildi.

'Patlamaya hazır havayı daha da ağırlaştırdı'

Güven'in sanal medya paylaşımlarında kullanılan görsellerin örgütün sembollerini yansıttığı belirtilen gerekçeli kararda, halkı etkileme kapasitesi fazla olan siyasetçilerin kullandıkları sözlerin toplum üzerinde yaratacağı etkiyi göz önünde tutarak açıkladığı düşüncelerini, içeriği konusunda görev ve sorumluluklarının bir gereği olarak özen göstermeleri gerektiği belirtildi. Siyasetçilerin terör olaylarının çok arttığı gergin ortamlarda daha dikkatli davranmalarının önem arz ettiği belirtilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Demokratik toplumda siyasetçilerin kanunların kendilerine yüklediği görevleri hukuka uygun olacak şekilde yerine getirmesi gerekiyor. Güven'in açıklamalarının toplum üzerindeki etkisinin diğer kişilere nazaran daha ağır olduğu, konuşmalarıyla PKK'ya verdiği desteğin bu bölgedeki patlamaya hazır havayı daha da ağırlaştırdığından mütevellit meydana gelen zarar ve tehlikelerin ağır olduğu anlaşılmıştır."

'Cezalandırılması acil bir toplumsal ihtiyaç'

Gerekçeli kararda Güven'in eylem ve faaliyetlerinin PKK/KCK/YPG'nin hedef ve talimatlarıyla örtüştüğü değerlendirmesi yapılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Eylemlerinin siyasi faaliyet ya da örgütlenme özgürlüğü kapsamında hukuken mütalaa edilmesi mümkün olmamıştır. Eylemlerinin şiddete ve demokratik olmayan yöntemlere başvurulmasını teşvik eden sanığın, söz konusu eylemlerin demokratik yaşam için ciddi bir tehdit oluşturduğu, silahlı çatışmaların devam ettiği koşullarda örgüte eleman kazandırmak, örgütün yandaş sayısını artırmak ve örgütün şiddet eylemlerini meşru göstermek amacıyla faaliyet gösterdiği kabul edilmiştir. Bu nedenle sanığın cezalandırılması üst norm denetiminde denetlenen acil bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı kabul edilerek cezalandırılması yönünde hüküm kurulmuştur."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.