HAK İnsiyatifi: PKK koşulsuz ateşkes ilan etmeli

HAK İnsiyatifi: PKK koşulsuz ateşkes ilan etmeli
Diyarbakır Hak İnstiyatifi, Kulp’ta 5 sivil yaşamını yitirdiği saldırı sonrası PKK’ye ateşkes çağrısında bulundu.

Diyarbakır Kulp ilçesine bağlı Güleç Mahallesi kırsalında bir aracın geçişi sırasında patlama meydana geldi. Patlama ile birlikte araçta bulunan Hacı Akdeniz, Alaattin Yıldız, Ahmet Erboğa, Burhan Tanrıkulu ve Sedat Hazaryaşamını yitirdi.

hak-insiyatifi.png

Diyarbakır HAK İnsiyatifi yazılı bir açıklama ile saldırıyı kınadı.

Yapılan yazılı açıklamada, “Açık kaynaklardan edinilen bilgilere göre Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Güleç Mahallesi kırsalında 8 Nisan Çarşamba günü ormanda odun kesimine giden sivil vatandaşların bulunduğu bir aracın geçişi esnasında, daha önce yola tuzaklanan el yapımı patlayıcının patlatılması sonucu 5 sivil vatandaşın yaşam hakkı ihlal edilmiştir.Bu saldırılarda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diliyoruz. Yaşam hakkına yönelik her tür saldırıyı, faili kim olursa olsun kınıyoruz!

Öte yandan bu saldırılar daha önce PKK tarafından gerçekleştirilen saldırılara benzerlik taşımakla birlikte her iki olayı gerçekleştiren faillerin, sorumluluğu üstlenen açıklama yapması çağrısında bulunuyoruz. Zira toplumumuz, bu ve benzeri saldırıların faili meçhul bırakılmasından, en az çatışma hali kadar mağduriyetler yaşamaktadır.

Ayrıca, çatışma ve savaş hali hiçbir zaman tasvip ettiğimiz bir hal olmamakla birlikte, bütün dünyayı kasıp kavuran ve yaşamımızın her yönünü etkileyen Covid-19 salgınının en kritik günlerinde bile çatışma halinin sürdürülüyor olması, hem çatışma hukukunun hem de evrensel insani değerlerin gözetilmediğini göstermektedir.

PKK koşulsuz ateşkes ilan etmeli

Dolayısıyla; HAK İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği olarak; Yaşam hakkına kast eden bu saldırıları en sert biçimde kınadığımızı yineliyoruz. Yaşamını yitirenlere rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve yaralılara şifa diliyoruz.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutierrez’in insanlığı tehdit eden Covid-19 salgınına karşı yürütülen ortak mücadelenin başarılı olması için, bütün dünya genelinde çatışan taraflara yaptığı “genel ateşkes“ çağrısı ülkemiz için de hayati bir anlam taşımaktadır. İş bu sebeple; bütün insanlığın enerjisini Covid-19 salgını ile mücadeleye ayırdığı bu dönemde PKK tarafından koşulsuz ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyoruz.

İnsanlığın tamamını etkileyen felaket zamanları çatışmaların sona erdirilmesi, barışın tesis edilmesi ve toplumsal birlikteliğin pekiştirilmesi için önemli fırsatlar da sunmaktadır. Bu sebeple hem PKK hem de hükümete; bütün insanlığı tehdit eden bu felaketi Kürt meselesinin barışçıl yolla çözümünde bir imkan ve fırsat olarak değerlendirmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum