HAK PAR’dan Halepçe anması

HAK PAR’dan Halepçe anması
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Enfal ve Halepçe katliamının 33’üncü yıl dönümünde yaptığı açıklama ile katliamda yaşamını yitirenleri andı.

HAK –PAR Diyarbakır İl binasında yapılan açıklamayı eski parti meclisi üyesi Davut Bilinmiş okudu.

davut-bilinmis-hakpar.jpg

‘Halepçe katliamı insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir’

 16 Mart 1988’de Saddam Hüseyin’in Kürtlere yönelik Halepçe’de gerçekleştirilen katliamın 33’üncü yıldönümünde yapılan HAK PAR açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Irkçı-faşist Baas Rejimi’nin yaptığı bu insanlık dışı katliamda 5 bini aşkın Kürd, kimyasal gazlardan zehirlenerek hayatını kaybetti. Tarihe ‘Halebçe Katliamı’ olarak geçen bu insanlık dışı soykırım, Kürdlerin tüm taleplerini kanla bastırmayı prensip haline getirmiş olan Saddam Hüseyin’in özel talimatı ile gerçekleştirilmişti. 16 Mart 1988 günü Irak ordusunun savaş uçakları Halebçe semalarında 3 gün boyunca Germiyan mıntıkasında birçok bölgeyi bombaladı. Ancak Halebçe’ye atılan bombalar farklıydı. Kent merkezine Hardal ve Sarin gazları olarak bilinen kimyasal bombalar atıldı. Öldürücü gücü maksimum olan bu gazlar, binlerce insanı zehirlemiş, 3 gün süren bombalamanın ardından, kentte 5 bini aşkın kişi yaşamını yitirmiş, binlerce kişi de yaralanmıştı. Kanlı Saddam Rejimi’nin bu akıllara durgunluk veren katliamı unutulamaz. Irak’ta kanlı Saddam Rejimi’nin ENFAL adı altında Kürdlere yönelik katliamı yalnızca Halebçe katliamı ile de sınırlı kalmamıştır. Bu süreçten itibaren yaklaşık dört yıl boyunca tüm bölgede toplam 182 bin kişi öldürülmüş, 5 binden fazla ev yıkılmış, onlarca köy haritadan silinmiştir. Sadece Barzani ailesine mensup 8 bin kişi, Basra çöllerinde diri diri toprağa gömülmüştür. Katliamın üzerinden onca yıl geçtiği halde hala Halebçe’de yaraları iyileşmemiş on kişiye yakın insan var. Halebçe katliamı insanlık tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. Enfal ve Halebçe şehitlerini saygı ile anıyoruz.”

hakpar-halepce.jpg

Kürtlere karşı işlenen katliamlar tesadüf değil

Açıklamanın ardından yazar İbrahim Güçlü de bir konuşma yaptı. Güçlü konuşmasında Kürtlere karşı yapılan katliamların tesadüf olmadığına vurgu yaparak Kürtlerin birliğine dikkat çekti. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.