Halepçe Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı

Halepçe Katliamı'nda hayatını kaybedenler anıldı
Halepçe Katliamı'nın 36'ncı yılı dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğinde konuşan IKBY Başkanı Barzani, "Uluslararası anlamda da böyle katliamların bir daha olmaması için çaba gösterilmeli" dedi.

TİGRİS HABER - Halepçe kentinde, 36 yıl önce Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde düzenlenen kimyasal saldırıda hayatını kaybedenler anıldı. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Halepçe’de saat 10.00’da başlayan anma etkinliğine yetkililer, siyasiler ve ülkedeki yabancı misyon temsilcileri de katıldı. Anma törenine katılanlar hayatını kaybedenlerin mezarları ve Şehitlik Anıtı'nı ziyaret ederek çiçek ve çelenk bıraktı. Halepçe Katliamı'nın 36'ıncı yılı dolayısıyla IKBY yetkilileri de açıklamalar yaptı.

AA'nın aktardığına göre, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, Halepçelilere ve şehre kapsamlı bir tazminat ödenmesi, her alanda mümkün olan en iyi hizmet ve yardımların sunulması gerektiğini belirtti. Barzani, Irak hükümetinin sorumluluklarını yerine getirmesi ve saldırının mağdurları için adaleti sağlaması çağrısında bulunarak uluslararası anlamda da böylesi katliamların bir daha yaşanmaması için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani de "Irak’ta eski rejimin yıkılmasından sonra iş başına geçen hükümetler Halepçe ve Enfal şehitleri yakınlarına hak ettikleri şekilde tazminat vermeye yanaşmadı. Bu derin bir üzüntü ve endişe kaynağı" dedi. Barzani, 'Irak hükümetlerinin Halepçe’nin il olmasıyla ilgili adımları bile atmaya hazır olmadığına' işaret etti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani ise X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, “Halepçe trajedisinden 36 yıl sonra Irak devleti içinde hâlâ Kürt halkının haklarını reddetme arayışında olan bazıları var” ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu'nun X hesabında da “16 Mart 1988’de Halepçe’de kimyasal silahlarla gerçekleştirilen ve insanlık tarihine kara leke olarak geçen katliamı üzüntüyle hatırlıyor, hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyoruz” mesajı paylaşıldı.

Katliamın yıl dönümünde bir mesaj yayımlayan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es-Sudani ise "Halepçe trajedisinin 36'ıncı yıldönümünde bu suçu ve kurbanlarını acıyla anıyoruz” dedi. Rûdaw'ın aktardığına göre, Irak’ta demokrasi sisteminin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Sudani, mesajında şunlara değindi: “Devrik rejimin yaptığı vahşet ve Kürt halkımızın evlatları ile Irak halklarının tüm kesimlerine karşı işlediği suçları nesiller boyu anlatmaya devam edeceğiz. Bu olay vicdanlarımızda taze olarak kalacak ve bizi demokratik sistemimizi güçlendirmek için daha fazlasını yapmaya teşvik edecektir."

Başbakan Sudani, hükümetin haksızlığa uğrayan Irak halkına adalet sağlama ve onların haklarını destekleyen yasaları uygulama çabalarının devam ettiğini belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.