Halepçe krizi: Irak parlamentosundan beklenen hareketler

Halepçe krizi: Irak parlamentosundan beklenen hareketler
Irak Bakanlar Kurulu'nun 13 Mart 2023 tarihinde il olmasını onayladığı Halepçe kararı 18 Eylül günü Irak Parlamentosunda oylanamadı...

TİGRİS HABER - Irak Parlamentosu, daha önce Bakanlar Kurulunun onaylayarak parlamentoya gönderdiği kararı, gündemde yeri yokken başka bir şarta bağlayarak yeni bir kriz yarattı.

Halepçe'nin vilayet olma kararı daha önce Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve Irak Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak parlamentonun onayına sunulmuştu.

Halepçe'nin 19'ncu vilayet olmasını, ona bağlı ilçe ve sınırlarının belirlenmesini öngören dört bölümden oluşan tasarı, gündemde yeri yokken Telafer'in de vilayet olması şartına bağlandı. Uzlaşmanın sağlanamaması nedeniyle de gündemden çıkarılarak 19 Eylül oturumuna ertelendi.

Arap partilerin tavrına tepki gösteren Kürt milletvekilleri oturumu boykot etti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Grup Başkanı Herem Kemalaxa, Burada konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Grup Başkanı Herem Kemalağa, daha önce tüm gruplarla uzlaşmaya vardıklarını, 329 milletvekilinden 166'sının hazır olması şartının dahi bugün yerine getirilmediğini açıklarak kararın ertelenmesinin beklenmedik bir durum olduğunu ifade etti.

Saddam rejiminin kimyasal saldırılarına maruz kalmış Halepçe'yi vilayet yapma tasarısının başka hiç bir ilçe ile karşılaştırılamayacağını ve şarta bağlanamayacağını belirten Kemalaxa, yoksa biz hiç bir ilçenin vilayet olmasına karşı değiliz dedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.