Halk Eğitim’den Kürtçe atağı

Halk Eğitim’den Kürtçe atağı
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamında Diyarbakır’da Kürtçe’nin Zazaki ve Kurmanci lehçesinde kurslar açılacak. Kursa başvuru yaşı 10 olarak belirlendi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABERMilli Eğitim Bakanlığı, illerin Halk Eğitim Müdürlükleri’ne gönderdiği modüllerle, programı başlattı. Program kapsamında Kürtçe’nin Kurmanci ve Zazaki lehçelerini öğrenmek isteyenler Halk Eğitim Müdürlükleri’ne başvurabilecek. Başvuru yaşı 10’dan başlıyor. 10 yaş altı kişilerin kabul edilmediği kursta öğretmen olmak isteyen Kürt Dili ve Edebiyatı mezunlarının, Halk Eğitim Müdürlüğü’ne başvurularının olması gerekiyor.

12 kişinin başvurması gerekiyor

12 kişinin talep etmesi durumunda Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde sınıf açılabilecek.  Öğretmenler, ek ders ücreti karşılığı çalıştırılacak. A1 seviyesinde verilecek kurs 120 saat, A2 seviyesinde verilecek kurs ise 150 saat sürecek.  Mezun olanlara “Kurs Bitirme Belgesi” verilecek.

Hezkurd: Destekliyoruz

Konuyla ilgili Tigris Haber’e konuşan Kürt Dil Hareketi (Hezkurd) Sözcüsü Barij Celali, Milli Eğitim Bakanlığı’nın attığı bu adımı desteklediklerini söyledi. Kursların uzun vadede devam etmesini isteyen Celali, “Talep ve istek olursa, açılması çok olumlu olur. Ancak biz bu kursların kısa süreli değil, uzun süreli devam etmesinden yanayız” dedi. Siyasal atmosferden dolayı insanların kurslara başvurmaya çekindiğinin altını çizen Celali, “Halk biraz uzak bakıyor. Kürtler, devletin bir kurumu, Kürtçe ile ilgili bir adım attığı zaman, biraz uzak duruyor. Bu da siyasi ve psikolojik durumla ilgilidir. Bunun da bir an önce düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Celali, Kurmanci ve Zazaki öğrenmek isteyenlerin Halk Eğitim Müdürlüğü’nün açtığı bu kurslara başvurması çağrısında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum