Halkın bankalara olan borcu 3 trilyon lirayı aştı

Halkın bankalara olan borcu 3 trilyon lirayı aştı
Artan hayat pahalılığı ve günden güne azalan alım gücü nedeniyle çıkmaza giren vatandaşın bankalara olan borcu bir yılda yüzde 67,6 arttı.

TİGRİS HABER - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre vatandaşlardan bankalardan kullandığı tüketici kredileri ve kredi kartı harcamalarının toplam miktarı son bir yılda yüzde 67,6 oranında arttı.

BDDK verilerine göre Mart 2023 sonu itibariyle 1 trilyon 849 milyar lira olan tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları toplamı Mart 2024 sonu itibariyle 3 trilyon 100 milyon liraya yükseldi.

Tüketici kredilerinnin toplam miktarı 1 trilyon 623 milyar lira olurken, bunun içindeki en büyük payı 1 milyar 86 milyon lira ile ihtiyaç kredileri aldı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ihtiyaç kredisi miktarı 815 milyar lira seviyesindeydi.

Taşıt kredisi miktarı bir yılda 64 milyar liradan 92.7 milyar liraya çıkarken konut kredilerinin tutarı 391 milyar liradan 444 milyar liraya yükseldi.

Bireysel kredi kartı harcamalarının toplam tutarı ise 577 milyar liradan 1 trilyon 376 milyar liraya yükseldi. Bu harcamaların 593 milyar lirası taksitli, 783 milyar lirası ise taksitsiz alışverişten oluştu.

40 MİLYON KİŞİ BORÇLU

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi mart ayında yayınladığı son verilere göre, Ocak 2024 yılı sonu itibariyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL düzeyinde gerçekleşti.

Ocak ayında 155 bin kişi ilk defa kredi kartı, 95 bin kişi tüketici kredisi kullanırken, konut kredisi kullanan kişi sayısı 5 bin oldu. 123 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullanırken, 15 bin kişi ise taşıt kredisi kullandı

Ocak 2024'te bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal eden kişi sayısı 194 bin oldu.

Kaynak:Sözcü

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.