Hasankeyf’in son evi belediye tarafından yıkıldı

Hasankeyf’in son evi belediye tarafından yıkıldı
Ilısu Barajı altında kalan 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’in yıkılmayan tek evi de AK Partili belediye tarafından yıkıldı.

TİGRİS HABER - Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan adı Veysel Eroğlu olarak değiştirilen Ilısu Barajı, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini yuttu. Resmi verilere göre, bir ilçe, 108 köy ve 42 mezra sular altında kaldı. Hasankeyf Koordinasyonu’nun Eylül 2019’da yayınladığı 54 sayfalık rapora göre, 199 yerleşim yeri sular altında bırakıldı.

Su altında kalan köylerden biri de Yeni Hasankeyf’in inşa edildiği Serpirê köyü. Söz konusu köyde tüm evler yıkılırken, yıkılmayan tek ev ise, Lokman Yılmaz’ın eviydi. Evlerinin yıkılmaması için daha önce Batman İdare Mahkemesi’ne dava açan Lokman Yılmaz’ın evi, dava süreci tamamlanmadan yeni inşa edilen ‘Hasankeyf’in görüntüsünü bozduğu’ gerekçesi ile AK Parti belediyesi tarafından yıkıldı. Evlerinin dava süreci tamamlanmadan yıkılmasına tepki gösteren Lokman Yılmaz, “Yeni ilçeye 500 metre mesafedeki bir ev nasıl görüntü kirliliği yaratabilir?” diye tepki gösterdi.

‘Mahkeme sürecini beklemediler’

Yılmaz, Hasankeyf’te yaşanan tarihi kıyıma dikkat çekerek, “12 bin yıllık tarihe sahip bir kent yerle bir edildi. ‘Yeni Hasankeyf’in görüntüsünü bozuyor’ gerekçesiyle evimiz de yıktırıldı. Bunu yaparken de hiçbir hukuki gerekçe gösterilmedi. Onlara mahkeme sürecinin bitmesini beklemelerini söyledik. Ancak kepçelerini getirip yıktılar. Tarih yerle bir edilirken sesini çıkartamayanlar, yüzyıldır ailemizin yaşadığı evi yıktılar” diye konuştu. (Kaynak: MA)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.