‘HAYIR’LI NEVRUZ

‘HAYIR’LI NEVRUZ
Diyarbakır’da yoğun güvenlik önlemleri altında kutlanan Nevruz kutlamaları olaysız sona erdi.

Diyarbakır'da DBP, DTK ve HDP'nin organize ettiği kutlamaya katılanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Bağlar’daki Nevruz Parkı'na gitmeye başladı. Geçen yıllarda halkın belediye otobüsleriyle ücretsiz taşındığı Nevruz alanına, bu yıl herkes kendi imkânlarıyla gitti. Yaklaşık 5 bin polisin güvenlik önlemi aldığı ve çevresi bir gün önceden bariyerlerle çevrilen alanda kutlanacak Nevruz'da bu yıl saat sınırlaması yapıldı. Alana giriş noktaları, 12'den 5'e düşürüldü. Araçlar bölgeye sokulmadı ve sıklıkla bomba araması yapıldı.

Nevruz kutlamalarına görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, EMEP Genel Başkan Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP milletvekilleri, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

1 kişi öldü

Diyarbakır’dan yüz binleri bir araya getiren Nevroz’da alan neredeyse dolarken, geçen yıla oranla daha kalabalık olduğu gözlendi.  On binlerce kişi arama noktalarından içeri girmeye çalışırken, arama noktasında uzun kuyruklar oluştu.  Diyarbakır'da Nevroz kutlamaları başlamadan önce alana bıçakla girmek isteyen bir kişi polis tarafından vurularak öldürüldü. Nevroz kutlamasının yapıldığı alana elinde bıçakla girmek isteyen ve sırt çantasını aratmayıp kaçmaya başlayan bir genç, polisin açtığı ateşle öldü. Yaklaşık 5 bin polisin güvenlik önlemi aldığı ve çevresi bir gün önceden bariyerlerle çevrilen alana sabah saatlerinde kontrol noktalarından birinden girmek isteyen ve elinde bıçak olduğu belirtilen kimliği belirsiz bir kişi, polisle tartıştı. Sırt çantasını aratmak istemeyen kişi polisin 'dur' ihtarına uymayıp kaçmaya başlayınca polis ateş etti. Ağır yaralı olarak ambulansla hastaneye kaldırılan şüphelinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Valilik açıklama yaptı

Konuyla ilgili Diyarbakır Valiliği de yazılı bir açıklama yaptı. Valiliğin, bu sabah nevroz alanında öldürülen şahısla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada “İlimiz Bağlar İlçesi Nevruz Park alanında gerçekleştirilecek olan Nevruz etkinlikleri miting alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir şahıs, alanın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik kuvvetlerince aranmak istenmiş ancak şahıs kendini aratmak istememiş, ‘Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim’ diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunmuş ve etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği göz önünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir. Meydana gelen olay sonrasında yaralanan ve etkinlik alanına çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan şüpheli şahıs, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir” denildi.

Gerginlik çıktı

Yöresel kıyafet giyenler ile yanlarında Nevroz’a ilişkin pankart ve döviz getirenler alana alınmazken, 1 No’lu girişte polislerle vatandaşlar arasında gerginlik çıktı. Polis barikatlarına yüklenerek kaldırmak isteyen gruba polis müdahale etti. Havadan ise bir polis helikopteri etkinlik boyunca alan üzerinde tur attı.  Nevroz alanına girişte basın mensupları ayrı bir aram noktasından alan alındılar. Sabahın erken saatlerinden itibaren Newroz alanına gelmeye başlayan kitle Nevroz programının başladığı öğlen saatlerine gelinceye kadar alana girişi sürdürdü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Nevroz alanının ilk konukları çocuklar oldu. 2017 Nevroz programı geçen yıla kıyasla geç başladı. Platformda çalan müzik eşliğinde halaylar çekerek ve sloganlar atarak bekleyen kitleye hitaben il konuşmayı Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ruken Akça yaptı.

Balonlar patladı

Nevroz programında sahneyi ilk olarak dengbejler aldı ve Dengbejlerin söylevleri kitle tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Dengbejlerin ardından verilen ara sırasında küçük çapta bir patlama yaşandı. Platformda bulunan bir oda içerisinde meydana gelen patlamaya odada bulunan balonlar yol açtı. Büyük bir gürültüyle patlayan balonlar 3 vatandaşın hafif bir şekilde yaralanmasına yol açtı. Programın devamında Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürtçe olarak kitleye selamlama konuşması yaptı. Daha sonrasında HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajları okundu. Ardından HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, kitleye hitaben bir konuşma yaptı.

84 belediyeye kayyum atandı

Ardından Görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk konuştu. Kürt halkının mutlaka kazanacağına vurgu yapan Türk, “Baskılar para etmeyecek. Diyalog ve ortak akılla sorunları çözelim. Kürt halkının geleceğini karartacak politikalardan vazgeçin. Diyalog ve ortakakılla sorunları çözemezsek tarih önünde sorumlu oluruz. Bu referandum sadece Kürt halkının geleceği açısından değil tüm Türkiye halklarının geleceği açısından önemlidir. Tabii ki, bu referandumun Kürtler için bambaşka bir anlamı da var. Zindan siyaseti yürütenlere elbette ki, hayır diyeceğiz. 84 belediyeye kayyum atandı. Sur, Cizre, Şırnak, Nusaybin bu vahşete evet mi diyeceğiz. Kürt sisyasetçileri zindana atanlar bunun hesabını mutlaka tarih önünde verecektir. Hiçbir Kürt onurunu ayaklar altına almayacaktır. 2017 Kürtlerin geleceği için önemli bir yıldır, zindancı politikaların mahkûm olacağı bir yıldır” şeklinde konuştu.

2017 Nevroz programının son konuşmasını ise HDP Sözcüsü Osman Baydemir yaptı. Diyarbakır Newrozu'ndan halka seslenen HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Ey Amed halkı bir kez daha başardınız. Bugünkü coşkunuz ve sahiplenişiniz, Kürt halkına biçilmek istenen korku kefenini ve zulmünü dişinizle, tırnağınızla ve yüreğinizle yırttınız” dedi.

Baydemir, konuşmasında şunları söyledi:

“Allah’ın rahmetine maşallah yine Newroz alanını doldurdunuz; onurunuza, değerlerinize, geleceğinize sahip çıktınız. Bana sorarsanız Allah’ın rahmeti nedir bu topraklar için derseniz. Bugün sizler her biriniz yüreğinizle Allah’ın rahmetini zalimlere gösteriyorsunuz, bakın zulüm ve baskıyla halk baş eğmiyor. Bir kez daha diyorum ki ey Amed halkı kardeşlerim bir kez daha başardınız. Zulmün kefenini yırttınız. Bugünkü coşkunuz, sahiplenişiniz, Kürt halkına biçilmek istenen korku kefenini dişinizle, tırnağınızla ve yüreğinizle yırttınız.

BARIŞI BİR SEÇİME KURBAN ETTİLER

Bundan birkaç yıl önce yine bu meydanda Newroz coşkusuyla Sayın Öcalan’ın manifestosuyla bir müzakere masası kuruldu. Sizlerden milyonlardan alınan destek ve dayanışmayla milyonlardan alınan onayla müzakere masasına güller koyduk güller. Ama maalesef o barış gülü emekle sulanacağına, gül bahçesinin güllerini soldurmaya çalıştılar. Barışı bir seçime kurban ettiler. Barışı kendi istikballerine, koltuklarına, mevkilerine ve makamlarına kurban ettiler.

ANKARA ÇAĞRIMIZDIR

2013 Newroz’undan bugüne değin 2 yıllık çatışmasızlık döneminin huzurunu bütün bu toplum yaşadı. Bir kez daha Ankara’ya, devlet aklına çağrımızdır. 2 yıllık müzakere döneminde, Kürt halkıyla diyalog kurduğunuz için ülke hem içeride hem dışarıda bir umut havası haline dönüştü. Ne zaman ki müzakere masasını devirdiniz, baskı ve şiddetle sonuç almaya çalıştınız, ne zaman ki MHP ve Ergenekon ile ittifak kurdunuz ülkenin her bir yanı yangına döndü yangına.

NEMRUT DA ÇOK ZALİMDİ

Buradan Halilul Rahman diyarına binlerce kez selam olsun. Çünkü bizim mücadelemizin özü Nemruda, Dehaqa ve Dehaqîlere karşı bir özgürlük mücadelesidir. Nemrut da çok zalimdi, insanları diri diri yakmaya çalıştı. İbrahimiler ve bugün bu alanı dolduran sizler her biriniz birer damla oldunuz ve zulmün ateşini söndürdünüz. Amed savaşa ‘Hayır’, çatışmaya ‘Hayır’ diyor, ‘Birlikte yaşam’ diyen bir coşku var burada. Bir kez daha bu coşkunuz karşısında saygıyla eğiliyorum.

BU YOL YOL DEĞİL

Çatışmayla, savaşla, baskı-zulüm ve zorla eş başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız 5 bini aşkın partilimiz şu anda cezaevinde. Beş aydır Anayasa Mahkemesi kendi içtihadına sahip çıkmıyor. Belediye başkanlarımız, eşbaşkanlarımız şu an da cezaevinde ama hiç şüpheniz olmasın onlar özgürlük mahkûmlarıdır, tıpkı sizin yaptığınız gibi zulme, savaşa karşı boyun eğmedikleri için hep onurla anılacaklar. Ama onları cezaevine koyan AKP-MHP-Ergenekon ittifakı onların cezaevine konulduğu günden bugün tek sıfatları var onların, zindancıbaşı. Zindancıbaşına hep birlikte Newroz alanında ‘Hayır’ diyoruz. Ant olsun ki Demirtaş, Yüksekdağ, Anlı ve Kışanak birgün mutlaka bizlerle olacaklar. Baskıyla, zorla, zulümle sonuç alacaklarına inananlar Newroz alanına çok iyi baksınlar. Newroz alanı hepinize bir çağrıda bulunuyor. Özü şudur; ey hükümet, ey devlet, ey devlet aklı, bu yol yol değildir. Gelin bu yoldan vazgeçin.

‘Barışa ve özgürlüğe giden yolun kapısını açtınız’

Bugün Amed halkı hep birlikte önünüze bir yol koyuyor. Barışa ve özgürlüğe giden yolun kapısını açtınız sizler. Hayırlı olsun. Şırnak, Cizre, Sur ve Gever için hani diyorlardı ya taş üstüne taş baş üstüne baş bırakmayacağız, şimdi o zalimler yeni bir anayasa paketiyle toplumun huzuruna çıkıyorlar. Yaptıkları bütün zulümleri halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Kayyum uygulamasını halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Amed halkına hep beraber soruyoruz. 82 Anayasasında Kürtler, Aleviler var mıydı? Getirmiş oldukları bu pakette demokrasinin D’si var mı, Kürde özgürlük var mı? Ha 82 Cunta Anayasası ha AKP-MHP faşizm dayatması. Al birini vur öbürüne.

 

NE YAPARSANIZ YAPIN BURASI ÖZGÜR YAŞAYACAK

Kardeşlerim hatırlarsınız yine bu meydanda sizlere hitap ederken, hükümet bir ekonomik paket açmıştı. O pakete, hep beraber ‘Paketlerinde kabak (Kundir) çıkmış’ dedik. Şimdi dayatmış oldukları bu paketin içinde aynı zamanda 1980 cunta darbesinden bugüne dek emeğinizle elde etmiş olduğunuz bütün kazanımlar geri alınıyor. Ülke karanlığa sevk edilmek isteniyor. Bir kez daha bu meydandan karanlığa ‘Hayır’ diyoruz, faşizme ‘Hayır’ diyoruz. Sizin içinizden evlatlarınız, örneğin Sebahat Tuncel şu an cezaevinde, onu cezaevine koyan anlayış ve zihniyetten bize hiçbir hayır gelmez. Binbir emekle önümüze barajlar ve setler koymuşlardı, engeller koymuşlardı. Yüzde 10 barajını sizler çığ oldunuz, aştınız. 80 parlamenter Meclis’e gönderdiniz. Bu paketle yüzde 10 barajını yüzde 50 artı 1’e çıkarıyorlar. Amaçları Kürdün iradesi yönetime yansımasın. Siz ne yaparsanız yapın burası özgür yaşayacak ant olsun.”

Diyarbakırlılar renkli görüntülerle Nevroz alanını doldururken, yöresel kıyafetler, yazmalar kuşanan kadınlar, zılgıtlarıyla alandaki coşkuyu arttırdı. Konuşmaların ardından Nevruz kutlamaları yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde sona erdi.

Ali Abbas YILMAZ

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.