HDP: Devletin gençleri hayata borçlu başlatmaya hakkı yok

HDP: Devletin gençleri hayata borçlu başlatmaya hakkı yok
Halkların Demokratik Partisi (HDP), üniversite eğitimi sırasında öğrenim ve katkı kredisi alıp borçlanan milyonlarca öğrencinin borçlarının silinmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

TİGRİS HABER - HDP tarafından hazırlanan kanun teklifinde yaklaşık 6 milyon gencin borçlu olduğu ifade edildi. Gençlerin büyük çoğunluğunun borçlarını ödeyemediğini, yaklaşık 400 bin genç hakkında icra takibinin devam ettiğini belirten HDP teklifinde, Kredi Yurtlar Kurumu’na olan tüm borçlarının silinmesini ve öğrencilere bundan böyle karşılıksız burs verilmesini teklif etti.

Gençlerimiz hayata borçla başlıyorlar”

HDP Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ile İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun imzasıyla hazırlanan kanun teklifine ilişkin Meclis’te açıklama yapan Paylan, “Gençlerimiz hayata borçla başlıyorlar” dedi.

Gençlerin hayata borçlu başladığını, eğitim hayatını sürdürebilmek, kitap alabilmek, karnını doyurabilmek için KYK’ya başvurduklarını ifade eden Paylan şunları kaydetti:

“KYK ne yapıyor, gençlere burs mu veriyor? Hayır. KYK faizle borç veriyor ve bu borcu alıyor. Şu anda 6 milyon genç KYK’ya borçlu. Bu borcu alıyorlar, eğitim hayatlarını devam ettiriyorlar, bu borçları faizle katlanıyor, gençler mezun oluyorlar, hayata başlayacaklar, umutlular ama önlerinde iki yol var; işsizlik ki üniversite mezunu her iki gençten biri işsiz. O işsizlikle birlikte KYK borçları faizle katlanıyor ya da düşük maaşlara çalışmak zorunda bırakılıyorlar. Üniversite mezunu gençlerimizin çoğunluğu asgari ücret veya asgari ücretin altındaki maaşlara çalışmak zorunda bırakılıyor. Çalışamayan zaten borcunu ödeyemiyor ama çalışan da ancak geçimini sağlayabildiği için bu borçları ödeyemiyor."

 “6 milyon gencin KYK’ya olan borcunu silebiliriz”

HDP’li Garo Paylan, “Sosyal bir devletin gençleri hayata borçlu başlatma hakkı yoktur” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“HDP olarak biz ‘gençlere borç değil burs verelim’ diyerek bir yasa teklifi hazırladık. Şu ana kadar da kangren haline gelen bütün borçların silinmesini öneriyoruz. Sadece faizlerin değil, taksitlendirme değil, tüm borçların silinmesini öneriyoruz. AKP’liler hemen soracak kaynak nerede? Sen 6 milyon gencin borcunu sileceksin, kaynak nerede? Kaynak bütçede. Bütçede 5 yandaş müteahhide akan kaynağı durdurursak 6 milyon gencin KYK’ya olan borcunu silebiliriz, çünkü gençler borçlarını ödeyemiyor ve bu borçlar katlanıyor. Yapmamız gereken bu kangreni sona erdirmek."

“Tüm KYK borçları silinsin”

Paylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hani müjde diye açıklamıştı ya Erdoğan 850 lirayı. 850 lira bir ayda bir günde kaç para yapar. 28 lira. Bir günde 28 lira ile bir gencin hayatını geçirmesini öneriyor bu vicdansızlar. Bu gençler kitap almayacak mı? Eğitim materyali almayacak mı? Otobüse binmeyecek mi? Bir kafede arkadaşıyla oturmayacak mı? Ne yapıyor bu zalimler, bir günde 28 lira veriyor. Günde 28 lira bir öğünde ne yapar 9 TL. Bir öğrenciye bir öğünde 9 TL’yi reva görüyor bu vicdansızlar. Şu anda üniversite civarındaki kantinlerde en ucuz tost 7 TL. En ucuz ayran da 3 TL, 10 TL etti. Bunlar ne veriyor, 9 TL her öğünde. Bir gencimiz her öğünde kaşarlı tost ile ayran beraber yese öğüne parası yetmiyor. O açıdan biz HDP Ekonomi Komisyonu olarak hem borçların silinmesini hem de bundan sonra gençlerimize borç değil burs verilmesini öneriyoruz. Bu 850 TL rakamın derhal yükseltilmesini öneriyoruz. Asgari olarak bunu 2 bin 500 TL’ye yükseltebileceğimizi öneriyoruz. İhtiyacı olan, başvuran tüm gençlerimize, üniversite öğrencilerine 2 bin 500 TL’ye borç değil burs verelim diyoruz." (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum