HDP, Emine Karakaş’ın katilini Meclis’e sordu

HDP, Emine Karakaş’ın katilini Meclis’e sordu
HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde kumalığı reddettiği için öldürülen 16 yaşındaki Emine Karakaş’ın katilinin akıbetini Meclis’e sordu.

Norşin Öncel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Bismil’de 16 yaşındaki Emine Karakaş, kuzeni olan evli ve 7 çocuk babası 37 yaşındaki Aslan Karakaş ile evlenmeyi reddettiği için silahlı saldırıya uğrayarak yaralandı, 138 gün hastanede tedavi gördükten sonra hayatını kaybetti. HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Emine Karakaş’ın can güvenliği yokken katil zanlısı Aslan Karakaş’ın serbest bırakılma gerekçesini Meclis’e sordu.

“Çocuk yaşta evlilik vakaları soruşturulmalı”

Tosun, toplumda çocuk yaşta evliliklerin meşru gösterildiğini belirterek, çocuk evlilik vakalarının araştırılmasını istedi. Tosun: “Toplumda ihbar yükümlülüğünün göz ardı edilmesi veya kanunda yer alan hükümlere rağmen çocuğun korunamaması vahim sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin evliliği reddeden çocuklar, silahlı saldırıya maruz kalmakta, evlilik sonrası çocukların intihar etmesi veya doğum esnasında ölmesiyle sonuçlanmaktadır. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 16 yaşındaki Emine Karakaş, kuzeni olan evli ve 7 çocuk babası 37 yaşındaki Aslan Karakaş tarafından istismar edilmek istenmiş, reddedince silahlı saldırıya uğramıştır. 138 gündür hastanede tedavi gören Emine Karakaş, 23 Haziran 2021 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Yine Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi, Yukarı Nasırlı köyünde 16 yaşında evliliğe zorlanan Y.A., evlilik sonrası intihar etmiş, bu durum basına ‘bunalıma girip intihar etti’ şeklinde yansımıştır. Toplumda çocuk evliliğinin gelenek ve görenek adı altına meşru gösterilmesine ve bazı kesimlerin çocuk yaşta evliliğe af getirmek istemesine karşı çocuk haklarının korunması elzemdir. Çocuk yaşta evlilik vakalarının etkin soruşturulması ve vakaların tekrarlanmasının engellenmesi için meclis araştırması açılmasını arz ederiz” ifadelerini kullandı.

Tosun, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için Meclis’e soru önergesi verdi.

Soru önergesi şöyle;

1-Failin saldırıdan önce Emine Karakaş’a baskı yaptığı ve bunun üzerine Emine Karakaş’ın jandarmaya şikâyette bulunduğu basına yansımıştır. Fail Aslan Karakaş şikâyet sonrası ifadeye çağrılmış, akabinde serbest bırakılmıştır. Emine Karakaş’ın can güvenliği tehdit altındayken failin serbest bırakılmasının gerekçesi nedir? Fail serbest bırakıldıktan sonra Emine Karakaş’a koruma verilmiş midir?

2-Anne Nurcan Karakaş, savcılığın hastaneye gelmediğini, olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmediğini iddia etmektedir. Olayla ilgili etkin soruşturma yürütülmediği iddiası doğru mudur? Etkin soruşturma yürütülmemesinin gerekçesi nedir?

3-Bakanlığınız söz konusu olayla ilgili kolluk kuvvetlerinin ihmaline dair işlem başlatmış mıdır? Bakanlığınızın herhangi bir girişimi olacak mıdır?

4-Emine Karakaş’ı istismar etmek isteyen ve silahlı saldırıda bulunan Aslan Karakaş’ın olası suç ortaklarının olabileceğine istinaden HTS kayıtları incelendi mi? Fail Aslan Karakaş’a yardım ettiği iddia edilen aile bireylerinin ifadeleri alındı mı?

5-Saldırı anında aracı durdurmaya çalışan, Aslan Karakaş’ın kız kardeşi tutuklu mudur?

6-Fail Aslan Karakaş korucu mudur? Korucular, silah kullanmaya elverişli olup olmadıklarına dair herhangi bir teste tabi tutuluyor mu?

7-Fail Aslan Karakaş korucu değil ise saldırıda kullandığı silah ruhsatlı mıdır? Silahı nerden veya kimlerden temin etmiştir?

8-Failin evinde mühimmat olduğu iddiası doğru mudur?

9-Bireysel silahlanmaya karşı Bakanlığınızın tedbirleri nelerdir?

10-TCK’da düzenlenen Cinsel İstismar, Reşit Olmayanla Cinsel İlişki, Cinsel Tacize ilişkin yasaların etkili uygulanması ve çocuk haklarını korumasına yönelik Bakanlığınızın girişimleri var mıdır? Bakanlığınız bu girişimleri nelerdir?

11-TCK 103. maddesinin af getirilmek istenmesi veya kimi şahıslar tarafından çokeşlilik veya çocuk yaşta evlenme gibi çocuk istismarı suçlarına karşı Bakanlığınızın çalışması var mıdır?

12-Bazı yargı mensuplarının Mecliste veya kamuoyunda çocuk yaşta af propagandalarından etkilenerek bu suçlardan yargılanan şahıslara beraat kararı vermelerine karşı tedbirleriniz nelerdir?

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum