HDP: Ezidi halkının varlık mücadelesini destekliyoruz

HDP: Ezidi halkının varlık mücadelesini destekliyoruz
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ezidi Soykırımı nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Ezidi halkının varlık mücadelesini destekliyoruz” denildi.

TİGRİS HABER - IŞİD’in Şengal’de Ezidi halkına yönelik uyguladığı soykırımın üzerinden 8 yıl geçti. IŞİD’e bağlı çeteler, Şengal’de 5 binden fazla Ezidi Kürdü katletti, binlercesini rehin aldı, binlerce çocuk ve kadın kaçırıldı, yüz binlerce Ezidi göç etmek zorunda bırakıldı. Tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Ezidi Kürtlerin bu son saldırı ve katliam, 15 Haziran 2016 tarihinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından “soykırım” olarak tanındı. Katliam, uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda “insanlığa karşı işlenen suçlar” kategorisine alındı.

“Ezidi halkının varlık mücadelesini destekliyoruz”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ezidi Katliamı nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Katliamda yaşamını kaybedenlerin anıldığı açıklama şöyle:

Yaşadıkları tüm katliamlara rağmen dirençle, kararlılıkla kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını koruyan ve bu topraklarım kadim halklarından olan Êzidîler bugün de birçok kesim ve çevre tarafından benzer saldırılara maruz kalıyor, iradeleri ve öz örgütlenmeleri tanınmıyor. Êzidîlere yönelik IŞİD zihniyetiyle gerçekleşen ve süreklileştirilen saldırıları kınıyor, Ezidî halkının varlık mücadelesini destekliyoruz. Türkiye, Êzidî katliamını soykırım olarak tanımalı, Şengal’e dönük tehditkâr ve saldırgan politikalardan vazgeçmelidir. Katliamın ardından Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Êzidîlerin güven içerisinde yaşamlarını sürdürmeleri sağlamalıdır. Halen IŞİD’in elinde esir tutulan Ezîdî kadın ve çocukların özgürleşmesi için uluslararası düzeyde çabalar ortaya konulmalıdır.

Şengal Katliamının 8’inci yıl dönümünde Êzidî halkının yanında olduğumuzu ifade ediyor, soykırım sonucu katledilen bütün Êzidîleri saygı ile anıyoruz.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.