VİDEO - "HDP kapatılırsa Kürt seçmen AK Parti'den kopar"

VİDEO - "HDP kapatılırsa Kürt seçmen AK Parti'den kopar"
Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü Roj Girasun, HDP’ye açılan kapatma davasının AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenin, AK Partiden kopuşunu güçlendireceğini, bölgede CHP’nin oylarında artış olduğunu gözlediklerini söyledi.

Yılmaz Yiğitler - Özel

TİGRİS HABER - HDP’ye açılan kapatılma davasının seçmenler üzerindeki etkisini, seçmenlerin oy davranışını, bölgede hangi siyasi partilere ilginin olduğunu, Kürt seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir adayı destekleyeceğini ve birçok soruyu Rawest Araştırma Merkezi Genel Müdürü Roj Girasun’ sorduk.

Girasun, HDP’ye açılan kapatma davasının HDP seçmeninin inadını pekiştirdiğini ama bölgede HDP’nin oylarının artmadığını, Ak partinin düşüşte olduğunu ve CHP’nin de bölgede gücünü artırdığını ifade etti.  

“HDP seçmeni ortak adaya yönelir”

Girasun, HDP’nin kapatılması durumunda Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AK Partinin elini güçlendirmeyeceğini belirterek, “HDP’nin kapatılmasına dair konuşulan senaryolar da HDP’nin parlamento dışında kalması bir şekilde Cumhur İttifakını zemini tahkim etmesi, genişletmesi konuşuluyor. Çünkü burada AK Parti ve HDP yarışıyor. Bir şekilde HDP’nin saha dışında kalması Ak Partinin lehine olan bir durum olarak değerlendiriliyor. Ancak Türkiye’de artık bir başkanlık rejimi var ve başkanlık sisteminde partilerin parlamentodaki temsilinden ziyade başkanın kim olduğu daha önemli. Bu durumu değerlendirdiğimiz zaman HDP’nin parlamento dışında kalması için açılan davaların HDP’yi bir şekilde parlamento dışında bırakıldığını da varsaydığımızda yinede başkanlık seçimlerinde iktidarın istediği gibi bir etkisi olmayacak. HDP’nin kendi seçmenini işaret etiği bir başka adaya, muhalefetten bir adaya yâda ortak bir adaya yönelmesi kolaylaşacak. AK Partili Kürt seçmeninde hali hazırda zayıf olan bağının kopuşunu güçlendirebilir bir senaryo olarak görünüyor” dedi.

“HDP, seçmenini rahatça yönlendirebilir”

HDP seçmeninin büyük kısmının AK Parti karşıtlığı üzerinden oy vereceğini söyleyen Girasun, “Çok uzun zamandan beri HDP’ye o veren seçmen bir inatla oy veriyor. Parti kapatma davası HDP seçmenin inadını pekiştirecek bir karar olur. HDP seçmeninin AK Parti karşıtlığı, oy kullanma tavrı çok güçlü, bunlarla beraber HDP seçmeni içerisinde de bu kadar ideolojik referanslarla oy kullanmayan bir seçmen gurubu var. AK Parti karşıtlığıyla bütünleşmeyen bir seçmen gurubu var. HDP’nin ideolojik seçmen grubunu daha rahat istediği yere kanalize eder” diye konuştu.

“CHP bölgede gücünü hissettirmeye başladı”

Bölgede CHP’nin oylarını artırdığını vurgulayan Girasun, CHP’nin bölgede gücünü hissettirmeye başladığını ifade ederek,  “HDP 24 Haziran 2018 seçimlerinde aldığı oyu koruyor, üstüne çıkabilmiş değil. O yüzden 1 Kasım seçimlerinin altında, 7 Haziranın da altında ama, AKP Partide 24 Haziranın altında ve 1 Kasım seviyesine doğru geliyor. Bununla beraber HDP 1 Kasım 2015 seviyesine çıkabilmiş değil. CHP bölgede yükselişte. CHP’nin oyları artıyor. Gelecek ve DEVA Partisi,  AK Partiden oy alıyor. CHP bölgede artık yeni bir siyasal aktör. Bölgenin 3. siyasal güçlü partisi olarak gücünü hissettirmeye başladı. CHP’de güçlü ve dikkate değer bir oy artışı var. Bölgede yüzde 3 oyu olan CHP şimdilerde yüzde 9 bandında” şeklinde konuştu.

“HDP’li seçmenler arasında İmamoğlu popüler”

Ekrem İmamoğlu’nun Kürt seçmen ve HDP’li seçmen nezdinde ilgi gördüğünü belirten Girasun, Cumhurbaşkanlığı için ismi konuşulan adaylara ilişkin şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP seçmeni arasında yoğun ilgi gören ve önerilen isim Ekrem İmamoğlu’ dur. Ekrem İmamoğlu 2019 seçimlerinde İstanbul da elde etmiş olduğu zaferinin ardından Kürt seçmen, özelliklede HDP’li seçmenler içerisinde bir fenomen olarak öne çıktı. İmamoğlu bu başarısını koruyor, halen güncel ve popüler bir isim. Sürekli konuşuluyor. Konuştukça destek almaya devam ediyor. Mansur Yavaş,  Ekrem İmamoğlu kadar popüler değil. Çünkü ülkücü gelenekten gelen bir isim. Tabi bunlar bugünlerde konuştuğumuz senaryolar. Seçimlere gidildikçe başka isimler başka formüller konuşuldukça seçmen tercihleri değişebilir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı da gündeme geldi. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı kuruyucu bir heyet ve ortak bir mekanizma üzerinde gündeme gelecektir. HDP seçmeni de burada kendi siyasal kriterlerini, değerlerini taşıyan bir heyete kendi temsilcilerini görmek isteyebilir. Kendisine yakın isimleri görmek isteyebilir.”

Deva beklentilere cevap vermedi

Deva Partisi ve Gelecek Partisinin Türkiye geneline oranla bölgede daha çok ilgi gördüğünü belirten Girasun, “DEVA ve Gelecek Partisinin ortaya çıkışında özelliklede DEVA Partisine Türkiye genelinde bir rağbet, ilgi ve beklenti vardı. DEVA Partisinin henüz o beklentilere cevap verebildiği görülmüyor. Gelecek Partisi için zaten çok büyük bir beklenti yoktu. DEVA Partisi ve Gelecek Partisinin bölgede aldığı oyların Türkiye genelinin üstünde olduğunu görüyoruz. Kürt seçmenlerde bu partilere rağbet Türkiye genelinin üstünde” dedi.

Genç seçmen muhalefeti destekliyor

Genç seçmen artıkça Cumhur İttifakının oy oranın da düşüş görüldüğünü söyleyen Girasun,

Türkiye’de 5 milyon yeni genç seçmen oy kullanacak. Bunların 2 milyonu Kürt seçmen. Türkiye genelinde yapılan araştırmalarda da, bölgede yapılan araştırmalarda da, bizim yaptığımız gençlik araştırmasında da ortaya çıkan tablo gençlerin önceki kuşağa oranla iktidara oy verme davranışının azaldığı görülüyor. Ama bu çok büyük bir değişimi de göstermiyor. Genç seçmen arttıkça Cumhur İttifakındaki partilerin aldığı oylar azalıyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.