HDP’den Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na yeşil ışık

HDP’den Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na yeşil ışık
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, Cumhurbaşkanlığı adaylığında isimleri geçen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yeşil ışık yaktı. Temel, Mansur Yavaş konusunda ise net konuştu: Olmaz.

TiGRİS HABER - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel BBC Türkçe'ye verdiği röportajda önemli açıklamalarda bulundu. Millet İttifakı’nın iktidar karşısındaki farkını, programa dönüştüremediğini söyleyen Tayip Temel, “Aslında uzun süredir şu değerlendirmeyi yapıyoruz: Bir akıl Millet İttifakı'nı da adeta iktidar gibi kilitlemeye çalışıyor. Yani ırkçı, milliyetçi ve kimi kesimlere özel düşmanlık besleyen duyguları ki buna Kürtler, kadınlar dâhil bir hassasiyet oluşturma adına diğer bloğa benzeştirmeye çalışıyor. Dolayısıyla Millet İttifakı, kendi farkını, iktidar karşısındaki alternatifini bu nedenle yeteri kadar oluşturamıyor, programa dönüştüremiyor. Bunda İYİ Parti'nin çok belirgin bir rolü var, kodları sebebiyle” dedi.

‘Erdoğan’ın kurduğu alanda oyun oynamak’

Temel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması taleplerine “İnşallah” demesi, sonra bunu yalanlaması ile ilgili de konuştu. Temel, “Mansur Yavaş'ın ‘inşallah’ sonrası, ‘İnşallah demedim’ demesi. Kürtlere adeta şunu hissettiriyor: ‘Sizin en doğal talebinize bile, inşallah bile demiyoruz.’ ‘İnşallah" sözcüğü, İslam kültüründe, hayra vesile olacak her şey için kullanılır. Şimdi aslında bir yol kazası mı, değil. Oradaki hakikat onu gerektiriyordu, çünkü insanlar talep ediyordu. Orada insanların yüzüne ‘Yanlış söylüyorsun.’ Bu, ‘Diyarbakır'da başka, Ankara'da farklı konuşuyor’ gibi. ‘Van'da farklı Ankara'da farklı konuşuyorsun’ biraz ispatlayan bir örnek Yavaş örneği. Gerçekten, AKP'nin de, Erdoğan'ın da kurduğu oyun alanında oyun oynamak anlamına geliyor. Bu çok tehlikeli. Buradan çıkılmadığı sürece, alternatif bir gücün Millet İttifakı tarafından oluşturulamayacağı şüphesi ya da kaygısı derinleşiyor.”

Karar vermiş değiliz

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili de konuşan Tayip Temel, Türkiye’nin düze çıkması için yeni bir aktöre ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu aktörün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı hiçbir şeyi yapmaması gerektiğini söyleyen Temel, “Bu konuda hala biz muhalefetle çeşitli temaslar içinde olsak bile bir karara varmış değiliz. Aday üzerine ilkelerimizi koşullarımızı, tutum belgesinde belirttiğimiz gibi muhalefetle de konuşuyoruz. Muhalefet dediğimiz de elbette CHP, DEVA, Saadet ve o eksendeki partiler. Ama tabii İYİ Parti ile bir temasımız yok” dedi.

Mansur Yavaş’a veto

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu veya Mansur Yavaş'ın adaylıkları üzerine HDP’nin yetkili kurullarında bir tartışma yürütülmediğini ifade eden Temel, şöyle konuştu: “Mansur Yavaş'a yönelik bizim parti tabanımızın ve parti çeperimizde yer alan güçlerin tutumu çok belli. Ama İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu'na dair ve belki de bunların dışındaki aday tartışmalarına dair de çok çeşitli fikirlerimiz ve görüşlerimiz olabilir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum