HDP’den tarım politikalarıyla ilgili kanun teklifi

HDP’den tarım politikalarıyla ilgili kanun teklifi
HDP TBMM ekonomi komisyonu, TBMM Başkanlığına Tarım Sigortaları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Muhammed Esen

TİGRİS HABER - Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İzmir Milletvekili Kemalbay Pekgözegü imzasıyla verilen kanun teklifinde, çiftçi maliyetlerinin yarısının kamu bütçesinden sağlanması istendi.

Ekonomi komisyonunun verdiği kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi;

“Ülkemiz iktidarın vahim politikaları nedeniyle tarımda dışa bağımlıdır. Buğday ithalatımızın yüzde doksanını yaptığımız Rusya ve Ukrayna’nın savaş halinde olması, ülkemizi buğday krizi ile karşı karşıya bırakacaktır.

Çiftçi tarlasına gübre atamıyor, Traktörünü süremiyor.

Türkiye’de tarımsal üretim, fahiş girdi maliyetleri nedeniyle ciddi bir kriz yaşanmaktadır. Borç batağındaki çiftçi, misliyle artan gübre fiyatları nedeniyle tarlasına gübre atamamıştır. Bahar aylarında atılması gereken üst gübre de atılamazsa büyük rekolte kayıpları olacaktır. Çiftçiler, bir yılda %160 oranda artan mazot fiyatları nedeniyle traktörünü sürememektedir.

Buğday krizi kapıda! Çiftçiyi desteklemeliyiz.

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş dolayısıyla ülkemizin ithal ettiği; buğday, arpa ve mısır gibi ürünleri bu yıl içinde temin etmekte zorlanacağı açıktır. Söz konusu savaşın, buğday krizi başta olmak üzere yaratacağı gıda kıtlığını önlemek amacıyla; çiftçiyi tarımsal üretime teşvik etmeli, ivedilikle desteklemeliyiz. 

Gerekli önlemler derhal alınmaz ve çiftçi etkili biçimde desteklenmezse; Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yükselen ithalat maliyetleri; temel gıda fiyatlarının patlamasına, ciddi bir gıda kıtlığına ve yoksulluğun derinleşmesine neden olacaktır.

Derhal tedbir alınmazsa ekmek 6 TL’yi bulur. Tek çare çiftçinin gübre ve mazot maliyetlerinin karşılanmasıdır. Sunduğumuz kanun teklifi ile; çiftçilerin gübre ve mazot giderlerinin yarısının kamu bütçesinden karşılanmasını teklif ediyoruz.

Kanun teklifimiz yasalaşırsa; çiftçi tarlasına gübre atabilecek, traktörünü sürebilir hale gelecektir. Bu sayede tarımda dışa bağımlılığımızın azalması sağlanacaktır. Aynı zamanda, yurttaşlarımızın ekmek gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat artışlarının önüne geçilebilecektir.

Tarım sigortaları kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi maddeleri şöyle;

MADDE 1- Çiftçilerin gübre ve mazot giderlerinin yarısı kamu bütçesinden karşılanır.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 

 

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.