HDP’li Başaran, Beştepeden Gülistan Doku’yu sordu

HDP’li Başaran, Beştepeden Gülistan Doku’yu sordu
HDP Batman Milletvekili Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, ortadan kaybolan ve bütün aramalara rağmen bulunamayan Munzur Üniversitesi öğrencisinin akıbetini sordu. Başaran, baş şüpheli Abarakov’un neden serbest bırakıldığını da sordu.

TİGRİS HABER  - HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, TBMM Başkanlığına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yazılı olarak cevaplaması için 13 soru sordu.

Ayşe Acar Başaran verdiği önerge metninde şu görüşlere yer verdi:

“Gülistan Doku’nun kaybolmasında baş şüpheli Zaynal Abarakov 5 Ocak 2020 tarihinden beri ilk defa 17 Mart 2022 tarihinde Antalya’nın Alanya ilçesinde gözaltına alınmış, Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştır. 

Zaynal Abarakov ve ailesi hakkında hukuki süreçler etkin yürütülmezken Doku ailesinin avukatı Ali Çimen hakkında yaptığı açıklamalar gerekçe gösterilerek “soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” gerekçesiyle soruşturma başlatılmıştır. Soruşturmanın başlatıldığı açıklamada avukat “suya düşen bir cismin” olmadığını beyan etmektedir. 

Munzur suyunda yapılan arama kurtarma faaliyetleri neticesinde Gülistan dışında başkalarının cenazesine dahi ulaşmışken Gülistan’a ulaşılamaması Gülistan’ın suda olmadığı beyanını kanıtlar niteliktedir. Gülistan Doku hakkında yürütülen soruşturma uzun zaman boyunca genişletilmemiş, yapılan çalışmalar esas olarak su altındaki arama faaliyetleriyle sınırlı tutulmuştur. Bu algının tek gerçek dayanağı ise Gülistan’ın telefon sinyalinin 5 Ocak 2020 tarihinde saat 12.21’de Uzunçayır Baraj Gölündeki Dinar Köprüsü üzerinde kesilmiş olmasıdır. Oysa sinyal kesildikten iki saat sonra Gülistan’ın bir aracın kamerasına takıldığı bilinmekte, dahası saat 16.40 civarında görgü tanıkların ifadeleri bulunmaktadır. Öte yandan, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri Gülistan’ın barajda olmadığına dair tutanak tutmuş, dalgıçlar Gülistan’ın su altında olmadığını belirtmiştir. Ayrıca abla Aygül Doku kız kardeşinin ortadan kaybolmadan iki gün önce kendisinden kitap istediğini, ikinci bir üniversite okuyacağını belirttiğini, yarıyıl tatilinde ailesine götürmek için hediyeler aldığını belirtmiştir. Bütün bunlar Gülistan’ın intihar etme olasılığını ortadan kaldıran argümanlar olarak durmaktadır. 

Başsavcılık, 81 il cumhuriyet başsavcılıklarına, emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına talimat yazısı göndererek, illerinde 5 Ocak 2020 tarihinden itibaren kimliği tespit edilemeyen buluntu kadın cesetlerinin araştırılmasını ve bununla birlikte bir müracaat ya da soruşturma kaydının olup olmadığı bilgisinin ivedilikle paylaşılmasını yürütülen ilk aramadan 1 yıl sonra talep etmiştir. 

Gülistan Doku’nun ablası ve annesi oturma eylemi sürecinde gözaltılar ve para cezalarıyla karşı karşıya kalmışlardır. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, hem soru önergelerinin cevapsız bırakıldığını hem de şüpheli Zaynal Abakarov'un isminin belgelerde sansürlendiğini açıklamıştır.”


Acar, Oktay’a yazılı olarak cevaplaması için şu soruları yöneltti;

  1. Gülistan Doku’ya dair soruşturma neden bu kadar yavaş ilerlemektedir?
  2. Baş şüpheli Zaynal Abarakov’un ifadesinin alınması neden 2 yıl sürmüştür? Abarakov hangi gerekçeyle serbest bırakılmıştır?
  3. Tunceli gibi küçük ve güvenlik uygulamalarının had safhada olduğu bir şehirde Gülistan Doku nasıl iki yıl boyunca bulunamamıştır? 
  4. Gülistan Doku bulunmadan dosyanın kapatılması gibi bir durum söz konusu mudur? Dosyadaki son durum nedir ve Doku’yu bulma çalışmaları hangi aşamaya ulaşmıştır?
  5. Başsavcılığın kimliği tespit edilemeyen kadın cenazelerinin de araştırılması talebinde bulunması neden bu kadar uzun bir zaman almıştır? 
  6. Zaynal Abarakov hakkında neden etkin bir soruşturma açılmamaktadır?
  7. Zaynal Abarakov’un ismi neden önergelerde sansürlenmektedir?
  8. Abarakov ile ilgili Gülistan Doku’nun ailesine iletilen “gözetim altında” olduğu bilgisi ile ne kast edilmektedir?
  9. Zaynal Abarakov neden baş şüpheli olarak tutuklu yargılanmamıştır?
  10. Zaynal Abarakov 5 Ocak 2020 tarihinde 16.00-19.00 saatleri arasında nerede olduğunu söylemiş midir? Beyanının ispatında bulunabilmiş midir? 
  11. Abarakov’un telefon kayıtları incelenmiş midir? İncelenmiş ise telefon kayıtlarında Gülistan Doku’yla olay günü bir iletişim kurduğuna dair bulgu var mıdır?
  12. Gülistan Doku’nun ailesi demokratik hakları olan eylem hakkını kullandıkları halde neden gözaltı ve para cezası gibi baskılara maruz bırakılmıştır?
  13. Bundan sonraki süreç için Gülistan Doku’nun bulunması adına ne gibi adımlar atılacaktır? Bu konuya dair çalışmalarınız neler olacaktır? (Haber Merkezi)

 

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.