HDP’li Beştaş, kadın işçilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı

HDP’li Beştaş,  kadın işçilerin sorunlarını Meclis’e taşıdı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kadın işçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

TİGRİS HABER - Meclis Araştırma Komisyonu’nun kadın işçilerin sorunlarını gündemine almasını isteyen Danış Beştaş, şu ifadelere yer verdi:

-Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkı, erkekler için olduğu kadar kadınlar için de temel insan haklarındandır. Ancak, kadınlar işe giriş aşamasından başlayarak erkeklere nazaran dezavantajlı konuma sıkıştırılmakta ve çalışma hayatlarında çeşitli sorunlara maruz kalmaktadırlar. Kadınlar yoğun bir şekilde fırsat eşitsizliği, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık, cinsiyetçi mobbing ve cinsel taciz gibi sorunlar ile mücadele etmek zorunda kalıyor.

-Kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı, işe alınma sürecinde başlamakta; terfi, çalışma biçimleri, görevlendirme, konumlandırma ve benzeri konularda devam etmektedir. Ayrımcılık yasağına ragmen birçok işveren işe alımlarda erkeklere ya öncelik tanımakta ya da sadece erkekleri tercih etmektedir. Yine çalışma hayatında kadınlar ile erkekler arasında ücretlendirmede eşitsizlik yaşanması çok yaygın bir uygulama olarak karşımızda duruyor.

-Çalışan kadınların en yaygın yaşadığı problem cinsiyetçi mobbingtir. İş yaşamındaki kadınlar cinsiyetlerinden kaynaklı erkeklere göre mobbing sorunuyla daha fazla karşı karşıya kalmaktadırlar. Tüm bunlar sonucunda kadınlar huzursuz çalışma ortamlarında, işsizlik endişesiyle onurlu çalışma hakları zedelenerek çakışıyor.

-Kadınların esnek ve güvencesiz çalışma alanlarında istihdam edilmeleri oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Pek çok kadın sosyal güvencesi olmayan, kayıt dışı, işlerde çalışmaktadır. Kayıt dışı iş gücünün önemli bir kısmını ev eksenli çalışan kadınlar oluşturmaktadır. Evin içerisinde gerçekleşen bu çalışma biçimi hem kadınların istihdama katılımını sınırlandırmakta hem de emeklerinin sömürülmesine yol açıyor.

-Kadınların çalışma yaşamında maruz bırakıldığı bu adaletsizliklerin giderilmesi, çalışma yaşamından kadını uzaklaştıran, istihdam edilebilirliğini azaltan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekiyor.

-Bunun için çalışma yaşamında kadınlar üzerine özgün araştırmalar ve düzenlenmeler yapmak adına meclis araştırmasının açılması elzemdir. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.