HDP’li Güzel, Hani’deki göz altıları meclis gündemine taşıdı

HDP’li Güzel, Hani’deki göz altıları meclis gündemine taşıdı
HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Hani İlçesi’ne bağlı Yukarıturalı köyünde bazı evlere yapılan baskınlarda gözaltına alınan vatandaşların kötü muameleye maruz kaldığını iddia ederek konuyu meclis gündemine taşıdı.

TİGRİS HABERHalkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Hani İlçesine bağlı Yukarıturalı köyünde 7 Eylül tarihinde bazı köylülerin gözaltına alınırken kötü muameleye maruz kaldığı yönündeki iddialarını soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li vekil önergesinde, 7 Eylül tarihinde köyde birçok kişinin gözaltına alındığını, vatandaşların kötü muameleye maruz kaldıklarını, müvekkillerin avukatlarıyla görüşme yapamadıklarını iddia etti.

HDP’li Güzel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-Diyarbakır’ın Hani ilçesinde Şelê (Yukarıturalı) köyüne bağlı Şela Pîl (Ovacık) köyünde yapılan toplu ev baskınlarının gerekçesi nedir?

2-Yapılan ev baskınlarında kaç yurttaş gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınan yurttaşlar nereye götürülmüştür?  Gözaltına alınan yurttaşların avukatlarına neden bilgi verilmemektedir?  Gözaltına alınan yurttaşların avukatlarıyla görüştürülmemesinin yasal dayanağı nedir?

3-Gözaltında olan müvekkilleriyle görüşmek isteyen avukatların hiçbir yasal gerekçe gösterilmeden fiili olarak engellendiği doğru mudur?

4-İşkence ile gözaltına alındığı beyan edilen köylülerden birinin kulağında sigara söndürüldüğü doğru mudur? Söz konusu işkence iddialarına ilişkin kamuoyuna bir açıklamaya yapacak mısınız?

5-2015 yılından itibaren Türkiye genelinde illere göre gözaltında işkence iddialarıyla ilgili kaç şikâyet mevcuttur? Bu kapsamda kaç güvenlik gücü personeline soruşturma açılmış ve kaçı ne gibi cezalar almıştır?

6-Özellikle 2015 yılından itibaren işkence ve kötü muamelenin sistematik hale geldiğine dair kamuoyunda artan iddialara ilişkin Bakanlık olarak kamuoyuna bir açıklamanız olacak mıdır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.