HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan, Diyarbakır’dan iktidara seslendi

HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan, Diyarbakır’dan iktidara seslendi
Diyarbakır’da partisinin İl ve ilçe yönetimi ile bir araya gelen HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, İktidara seslenerek, “Tekrar kayyum atanacak söylemlerinden vazgeçin” dedi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Diyarbakır’da partisinin il ve ilçe örgütleriyle bir araya geldi. Sur ilçesinde bir otelde yapılan buluşma salonuna, “Kazanmak için yeniden HEDEP” yazılı pankart asıldı. Saygı duruşu ile başlayan buluşmada konuşan HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

‘Kayyımları bir kez daha göndereceğiz’

Kayyum politikasını eleştirerek sözlerine başlayan Bakırhan, “Kayyımları bir kez daha göndereceğiz” dedi. Toplantının yeni bir yol açması temennisiyle devam eden Bakırhan, “Vedat Aydın’ı, Ali Tekdağ’ı ve yüzlerce, binlerce barış demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren arkadaşlarımızı anmadan geçmeyeceğim. Bütün arkadaşlarımızı saygı ve minnetle anmak istiyorum. Amed’in yetiştirdiği, siyasetimize yön veren temel aktörlerden Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Selçuk Mızraklı’ya da saygılarımı iletiyorum. Onların şahsında bütün siyasi tutsaklara selam gönderiyoruz” dedi.

Ortadoğu coğrafyasının bir laboratuar olarak kullanıldığına işaret eden Bakırhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yaşadığımız coğrafyanın her dakikası, her saniyesi çok önemlidir. Emperyalist ülkelerin, bölgesel güçlerin, sömürgeci ülkelerin ilgisini çeken, politikaların uygulandığı bir laboratuar gibi. Böylesi bir coğrafyada biz Kürtlerde, her zaman daha örgütlü, bizi yok sayan bu sistemlere karşı örgütlülüğümüzü korumakla karşı karşıyayız. Bazen sayısal olarak çok olmak, haklı olmak, kazanmak anlamına gelmiyor. Öyle olsaydı dünyada yaşayan milyonlarca Kürt’ün statüsü olması gerekiyordu. Demek ki öyle olmuyor. Demek ki bizler örgütlü olmalıyız. Dilimizi, kimliğimizi sadece yok saymıyorlar, aynı zamanda değerlerimizle, gençlerimizin geleceği ile oynuyorlar. Çok pervasızca siyasetlerini Amed başta olmak üzere Kürdistan’da harekete geçiriyorlar. Halklarımızın acısını omuzlarında birinci derecede hisseden ve yönetimlerimizde yer alan arkadaşlarımızın çabasını biliyorum. Daha fazla insana ulaşmamız gerekiyor. Bu sisteme karşı her kürdü, insanı kazanmak gibi çabamız olması gerektiğini söylüyorum.

Ogün Samast tepkisi

Ogün Samast’ın serbest bırakılmasına tepki gösteren Bakırhan, bu kararı şu sözlerle dile getirdi. “Dün hep beraber izledik. Ermeniler sadece soykırıma uğramadı. Geriye kalan Ermeniler yaşamaya çalıştı. Hrant Dink katledildi, onu katleden şahıs dün serbest bırakıldı. Selahattin Demirtaş fikirlerinden, Selçuk Mızraklı kayyım icraatlarını söylediği için içerde, Gültan Kışanak içeride ama Hrant Dink’i katleden elini kolunu sallayarak çıktı. Demokrasi ve gerçek hukukun bu topraklarda olması için elimizden geleni yapacağız.”

Özel’in söylemlerine tepki

Bakırhan, CHP genel başkanlığına seçilen Özgür Özel’e Öcalan ile ilgili sözlerine tepki göstererek, “CHP’de bir kongre süreci başladı. Ama takip ediyoruz, çok bir şey değişmeyecek gibi. Bu devletçi kodlarla, bu ulusalcı milliyetçi anlayış devam ettiği müddetçe isimlerin değişmesinin bir anlam ifade etmediğine şahit olduk. CHP Genel Başkanının Kürt halkının iradesini, milyonlarca insanın irade olarak gördüğü Sayın Öcalan hakkındaki ifadelerini kabul etmiyoruz. Bu meseleyi çözmek iddiasında olan bir partinin genel başkanı Kürtleri karşı karşıya getirerek, karşılaştırma yapması ne etiktir ne ahlakidir ne de siyasete bir katkı sunar. Kendi içlerine baksınlar, adaletsizliği dile getirsinler. Bu ceberut sistem karşısında sokaklara çıksınlar, dirensinler. Bu ayrıştırıcı dili terk etsinler. Bir kez daha bu konuşmayı eleştiriyoruz, Kürtler üzerinden bir kavga yürütülmesini, Kürt aktörlerin karşılaştırılmasını doğru bulmadığımızı belirtmek istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

İktidara çağrı

Kayyum meselesi ile ilgili iktidara çağrıda bulunan Bakırhan, “Başta Amed olmak üzere bu kentler kayyımlarla yönetiliyordu, buna da son vermemiz gerekiyor. Toplum içerisinde tekrar kayyım atanacak propagandasını yaymak istiyorlar. Kayyım atanan belediyeleri ve daha fazlasını alacağız. İktidar ve onun küçük ortağına seslenmek istiyorum; bu halkın canıyla kanıyla elde ettiği mevzileri gerekirse, canımızı siper ederek kayyımların Kürt halkın iradesini ele geçirmesine izin vermeyeceğiz. Buradan iktidarı ve kayyım sevicileri uyarmak istiyorum. Yapmış olduğumuz toplantılarda sizin eleştiri ve önerilerinizle yeniden örgütlendik. Partimiz daha genç, dinamik arkadaşlarımızla birlikte bu yeni süreci karşılamaya çalışacağız. Bu toplantımızın amacı da yeni süreçteki politik hattımızı netleştirmek ve önümüzdeki eylem ve etkinliklerin güçlü geçmesini sağlamaktır” dedi.

Ahmet Kaya ve Seyit Rıza unutulmadı

Bakırhan konuşmasının sonunda Ahmet Kaya ve Seyit Rızayı andı. “Ahmet Kaya’nın ölüm yıl dönümü onu da anmak istiyorum. Kürtlere bu topraklarda ya ölümü ya sürgünü ya cezaevini gösteren sistemi kınıyorum. Bu sistemi mücadelemizle bir gün kıracağımızı belirtmek istiyorum. Seyit Rıza’nın da ölüm yıldönümüydü onu da anıyorum. Seyit Rıza Pir’in dediği gibi asla pes etmeyeceğiz, dilimizi kültürümüzü yok sayan, katliam ve mahpushane dışında bir yol bırakmayan sisteme karşı Seyit Rıza’nın yol gösterdiğini söylemek istiyorum.”

Bakırhan’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum