HEDEP’te adaylık kriterleri belli oldu

HEDEP’te adaylık kriterleri belli oldu
HEDEP, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi, hazırladığı genelgeyi il ve ilçe yönetimlerine gönderdi.

TİGRİS HABER - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) 31 Mart yerel seçimleri ile ilgili genelgesini hazırladı. Genelge, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Bingöl, Elazığ, Mardin, Siirt, Urfa, Şırnak, Malatya, Antep, Ağrı, Ardahan, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Van, Adana ve Mersin il ve ilçe eş başkanlıklarına gönderildi. Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu’ndan Sorumlu Eş Başkan Mehmet Rüştü Tiryaki imzası ile gönderilen genelgede, yerel seçime hazırlık, adayların belirlenme şekli ile ilgili önemli hususlar yer aldı.

Kadın temsiliyeti

Genelgede, seçim komisyonunun yanı sıra, merkezi kadın seçim komisyonunun da kurulacağı belirtildi. Komisyonun, kadın aday belirleme sürecinin merkezi ve yerel düzeyde hazırlık, koordinasyon, denetim ve neticelendirilmesinden sorumlu olacağına dikkat çekildi. Genelgede, komisyonda yer alacak kişiler ile birinci dereceden akrabalarının aday adaylığı başvurusu yapamayacağı belirtildi.

Başvurular 8 Aralık’a kadar

Aday adayı başvurularının 8 Aralık’a kadar devam edeceğine işaret edilen genelgede, ön görüşmelerin ise, 9 Aralık’a kadar yapılacağı belirtildi.

3 Yöntemle aday belirlenecek

HEDEP’in genelgesine göre, aday adaylarının eğitimi, 10-14 Aralık tarihleri arasında tamamlanacak. Aday belirleme yöntemi olarak, Kent Uzlaşısı, Halk Delegasyonu ve Yerel Eğitim Yoklaması yöntemi kullanılacak. Aday belirleme seçimleri 16-24 Aralık, Yerel Eğilim Yoklaması ise 28 Aralık 2023 gününe kadar tamamlanacak.

Yargılaması devam eden ve siyasi yasaklılar liste dışı

Geçmiş seçimde KHK’lı oldukları gerekçesiyle görevden alınan belediye başkanlarının durumu göz önüne alınarak, 31 Mart seçimlerinde bu başlığa dikkat edilecek. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Yargıtay’da dosyası olanlar ile 2019’da seçilen eş başkanlar ve siyasi yasaklılardan oluşan 450 isim, belediye başkan adaylığı için başvuru yapamayacak. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.