Her yıl bir ilde buluşuyorlar

Her yıl bir ilde buluşuyorlar
Ali Gaffar Okan adıyla eğitim veren okulun 1970’li yıllarında okula başlayan ve mezun olan öğrencileri 2000 yılından beri her yıl bir araya gelerek eski günleri yâd ediyorlar.

Mümin Ağcakaya

TİGRİS HABER - Diyarbakır Erkek İlk Öğretmen Okulu olarak eğitime başlayan okul daha sonra Diyarbakır Fen Lisesi oldu. Şimdi Ali Gaffar Okan adıyla eğitim veren okulun 1970’li yıllarında okula başlayan ve mezun olan öğrencileri 2000 yılından beri her yıl bir araya gelerek eski günleri yâd ediyorlar.

1970’li yıllarında Diyarbakır İlk Öğretmen Okulunda eğitim ve öğretime başlayan öğrenciler okudular, meslek sahibi oldular. Şimdi çoğu çeşitli mesleklerden emekli oldular.

Okula başladıkları 1970 yıllarında Diyarbakır Erkek İlk Öğretmen Okulu ismiyle eğitim veren okul daha sonra Diyarbakır Fen Lisesi şimdi ise Ali Gaffar Okan Anadolu Lisesi olarak eğitim veriyor. 1974-75 yılları mezunları 2000’lerden beri her yıl bir ilde bir araya geliyor. Pandemi dolayısıyla iki yıl zorunlu ara verilen aynı dönem mezunları 21. buluşmasını Diyarbakır’da gerçekleştirdi. 48 yıl sonra aynı sıralara oturan okulun eski öğrencileri geçmişe dönük anıları tazeledi.

Bir kültür buluşmasına dönüşen bu etkinlikte eski dönem okul mezunları buluştukları ilin tarihi ve coğrafik güzelliklerini gezmeyi de programlarına dâhil ediyor. Diyarbakır buluşmasında Midyat, Beyaz Su, Dara, Zerzevan Kalesi ve Diyarbakır Sur’un tarihi mekânlarını da gezdiler.

bulusma-okul-tigris.jpg

1974-75 mezunu olan Abdurrahman Aytekin, öğrencilik dönemini şöyle anlatıyor; “1971 yılında parasız devlet yatılı okula girdik. O yıllarda Doğu ve Batılı öğrencilerini kaynaştırma politikası güdülüyordu. Kayseri ve Mersin öğrencilerini buraya, Mardin, Diyarbakır gibi bölge öğrencilerini de Kayseri, Mersin gibi yerlerdeki okullara gönderirlerdi. Bunu, Kaynaşmayı sağlamak amacıyla yapıldığını düşünüyorum.”

Aytrkin’in son sözleri ise şöyle;

“Okulumuzu ziyarete geldik. Tabi bütün arkadaşlarımız çok heyecanlı, eski okul günlerini yâd ediyorlar. Diyarbakır’ın en iyi okullarından birisiydi. Biz bu güzelliği yaşadık. Şimdi bu güzelliği daha iyi görüyoruz. Aynı heyecanı hissediyoruz. Okulumuza gelmenin ve bu eski günlerimizi hatırlamamızın mutluluğu içindeyiz.

Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Hüseyin Çelik bu okulun mezunudur. Aramızda öğretmenlik dışında çeşitli meslekleri tercih etmiş doktor, mühendislik yapan, valilik yapan arkadaşımız var. Emekli olan savcı arkadaşımız var.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.