HES ve barajlar Dicle Vadisi'ni yok edecek!

HES ve barajlar Dicle Vadisi'ni yok edecek!
Diyarbakır'da, Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan ve Dicle Vadisi'ni kapsayan Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatına ilişkin tepkiler sürüyor.

Diyarbakır -Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatının geri dönülmez doğa tahribatına neden olacağını belirten Mezopotamya Ekoloji Hareketi Aktivisti Nurhak Akıncı, AKP'nin "Dicle Vadisi'nde HES yapılması, vadinin ve kent orman alanının konut rezerv alanı ilan edilmesi ve şehir stadına konut ve işyeri yapılması" projelerinin Diyarbakır'ı yok etme anlamına geldiğini söyleyerek bu projelere karşı duyarlılık çağrısında bulundu. 

Diyarbakır'da, Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan ve Dicle Vadisi'ni kapsayan Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatına ilişkin tepkiler sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün planladığı proje bir yandan tabii çeşitliliği tehlikeye atarken diğer yandan kentin tarihi mirası olan On Gözlü Köprü yok olma tehdidiyle karşı karşıya. Yerleşim yerlerine yakın bir alana inşa edilmesi planlanan baraj projesi yaklaşık 30 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Özellikle bölge illerinde güvenlik eksenli politikalar çerçevesinde inşa edilen HES projelerine ilişkin tartışmalar sürüyor. 

'Diyarbakır doğa tahribatına uğrayacak' 

Diyarbakır Mezopotamya Ekoloji Hareketi aktivisti Nurhak Akıncı, son zamanlarda AKP hükümetinin bölge coğrafyası üzerinde baraj ve HES projelerinin yıkıma sebep olduğunu söyledi. Akıncı, baraj ve HES projelerinin yapılması durumunda Diyarbakır'ın doğa tahribatına uğrayacağını söyledi. Bu projelerin Dicle Nehri ile Dicle Vadisi'nde yeşilliğin ortadan kalkması anlamına gelen projeler olduğunun altını çizen Akıncı, "Bu projelerin hayata geçirilmesinin ardından şu an Dicle Nehri'nin suları çok az akmaktadır. Baraj ve HES projelerinin Dicle Nehri'ni susuz bırakacağını biliyoruz. Özellikle Hevsel Bahçeleri ve yine civar köylerde tarım faaliyetleri var. Bu projeler köylülerin tarım faaliyetlerini de olumsuz etkileyecektir" dedi. 

'Barajlar ve HES'lere yönelik eylemlerimiz devam ediyor'

Ekoloji Hareketi olarak Dicle Vadisi'nde yapılması planlanan baraj ve HES'lere ilişkin kimi tespitlerde bulunduklarını dile getiren Akıncı, yaptıkları tespitlerde büyük ölçüde doğanın ve hayvanların yaşam alanlarının yok olacağını ifade etti. Baraj ve HES'lere karşı hem kamuoyu oluşturmak hem de eylem planlamalarının devam edeceğine dikkat çeken Akıncı, "Şırnak'tan Hakkari'ye Dersim ve Serhat'a kadar bütün bölgelerde HES projelerine karşı bir kamuoyu oluşturmak ve bunlara dönük eylem planlarımız bulunmaktadır. Özellikle bunlarla ilgili önümüzdeki haftalarda Dicle Vadisi'ndeki ve kentteki yurttaşlarla birlikte daha geniş bir eylem biçimi geliştirmeyi düşünüyoruz. Dicle Nehri ve Dicle Vadisi'nin yok olması demek aslında Diyarbakır'ın bir bütün olarak tarihinin ve kültürünün yok olması anlamına geliyor. Bu perspektifle bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Bir bütün canlılar, tarih, doğa ve kültür yok edilmek isteniyor" dedi. 

Diyarbakır'ı yok etme projeleri

AKP'nin Dicle Vadisi'nde HES yapılması, vadinin konut rezerv alanı ilan edilmesi, Kent Orman alanının konut rezerv alanı ilan edilmesi ve şehir stadına konut ve işyeri yapılması projelerinin kenti yok etme çalışması anlamına geldiğini belirten Akıncı, "Planlanan bu projeler kapitalist moderniteye hizmet anlamına geliyor. Hem kentsel dönüşüm projeleri hem HES projelerinin ilan edilmesi aslında bölgedeki insanların bölgeden çıkarılarak, üst sınıf dediğimiz kesimin hizmetine alma yöntemi olarak görüyoruz. Genel olarak buradaki demokratik yapının, muhalif kesimlerin bölgeden çıkarılması ve bu bölgenin insansızlaştırılması anlamına geliyor" şeklinde konuştu. 

Duyarlılık çağrısı

Yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda sağduyulu yaklaşması gerektiğini belirten Akıncı, "Kente yapılan bu müdahalelere karşı, hem yerel yönetimlerin hem de STÖ'lerin bir tutum belirlemesini istiyoruz. Çünkü bunlar tüm yurttaşların haklarına yapılan bir müdahaledir. Bu projelere çok zaman kaybetmeden bir an önce karşı çıkılması gerekir. Diyarbakırlıların bunlara karşı tutum sergilemesi bu projelerin hayata geçirilmesini imkansız kılar" diyerek duyarlılık çağrısında bulundu. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.