Hizan'da elektrogitar üretimi

Hizan'da elektrogitar üretimi
Bitlis'in Hizan ilçesinde ikamet eden Faruk Yılmaz, kendi imkânları dâhilinde kurduğu atölyede gitar yapıyor. Yılmaz, son bir yıl içinde öğrendiklerini uygulayarak 8 gitar üretti.

Gençlerin çoğunun işsiz olduğu ve kahvelerde zaman öldürdüğü Hizan’da, hem geçimini sağlamak hem de gitara olan özlemini gidermek amacıyla 4 yıl önce internet üzerinden gitar üretiminin nasıl yapıldığına ilişkin araştırma yapan Faruk Yılmaz, elektrogitar üretimine başladı. 

BİTLİS - Bitlis'in Hizan ilçesinde ikamet eden Faruk Yılmaz, kendi imkânları dâhilinde kurduğu atölyede gitar yapıyor. Yılmaz, son bir yıl içinde öğrendiklerini uygulayarak 8 gitar üretti. Gitar üretimini serileştirmek amacıyla bir yılı aşkındır KOSGEP'ten ekonomik destek almak için başvurmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir ekonomik destek alamadı.

'Silah yerine gitar'
İlçede yetişen ceviz ağacının dünyaca ünlü bir ağaç olduğunu ve ceviz ağacının kökünden üretilen silah dipçiğini satan birçok yurttaşın olduğunu belirten Yılmaz, "İnsanlar bu ağacı dışarıya silah dipçiği olarak satıyordu. Ben de bu ağacın silah dipçiği olarak satılacağı yerde elektrogitar için kullandım" dedi. Yıllardır elektrogitar yapma isteğinin olduğunu aktaran Yılmaz, "Öncelikle internet üzerinden elektrogitar yapmak konusunda bilgi edindim. Ve bu sayede de şu an elektrogitar yapıyorum. İlk başta bir gitar üzerinden çalıştım. 1-2 gitarı bozdum ama sonunda ise elektrogitarın nasıl yapılacağını öğrendim" dedi. 
'Ürettiğim için mutluyum'
Türkiye'de gitar üretimini Marmara ve Ege bölgesinde ikamet eden 2 yurttaş tarafından yapıldığını ve kendisinin de üçüncü kişi olduğunu kaydeden Yılmaz, "Ceviz ağacı konusunda zorlanma yaşamıyoruz, ancak gitarın diğer malzemeleri olan elektro manyetik gibi parçaları temin etmekte zorlanıyoruz. Talep ettiğimiz parçalar yurt dışından geldiği için elimize neredeyse bir ay geçtikten sonra ulaşılıyor" dedi.

Ürettiği gitarları satıyor
Profesyonel bir gitarı üretmek için yaklaşık 500 lira harcadığını dile getiren Yılmaz, ürettikleri gitarları ise yurt dışına 500-600 dolar arasında sattıklarını kaydetti. Yılmaz, ekonomik desteğin yapılması durumunda ise daha fazla gitar üretebileceklerini söyledi. Ceviz ağacının kalitesi içerisinde bulunan liflere ve liflerinde ağacın yetiştiği ortama göre değiştiğini ve en iyi ceviz ağacının ise Kanada'nın güney kesimleri ile bölgenin güney kesimlerinde yetiştiğini belirten Yılmaz, ceviz ağacının içerisinde ne kadar çok lif olursa ağacın o kadar kaliteli olacağını ifade etti.

hizan-gitar-uretim1.jpg

hizan-gitar-uretim2.jpg

hizan-gitar-uretim3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.