Hollandalı gazeteci Roboski üzerine kitap yazdı

Hollandalı gazeteci Roboski üzerine kitap yazdı
Hollandalı gazeteci, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 sivil yurttaşın tradejisini kitaplaştırdı.

DİYARBAKIR - Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in Roboski üzerinden, Kürt sorunu, koruculuk, kaçakçılık, faili meçhul cinayetler ve köy boşaltmalarını anlatan  "Çocuklar Öldü" adlı kitabı yayınlandı. Hollandaca yayınlanan kitap, önümüzdeki aylarda İngilizce, Türkçe ve Kürtçe'ye de çevrilecek.

Bölgede 1984 yılında başlayan silahlı mücadelenin sonucunda Şırnak'ta 1994 yılında Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin bombalanarak 26 sivilin öldürülmesi ardından, Roboski'de 34 sivilin savaş uçaklarınca bombalanarak katledilmesi, Kürt tarihinin önemli trajedilerinden biri. Savaş uçaklarının onlarca sivili öldürdüğü katliama ilişkin halen yargı önüne çıkarılan tek bir kişi olmadı. Kuşkonar ve Koçağılı köyleri gibi Roboski'de de acılar halen tazeliğini koruyor.

Roboskililer aradan 2 yıl geçmesine rağmen halen adalet arayışlarını sürdürüyor. Roboski katliamından hemen sonra Roboski'ye giden ve burada yaşananlara tanıklık eden Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Bölgede yaşanan trajediye tanık olunca Diyarbakır’a yerleşti.

Diyarbakır’da ev tutan ve sık sık Roboski'ye giderek bazen haftalarca orada ailelerle yaşayan Geerdink, Roboski'de yaşanan trajedi üzerinden Kürt sorunu, koruculuk, kaçakçılık, faili meçhul cinayetler ve zorla göç ettirmeleri de içinde barındıran "De jongens zijn dood" (Çocuklar öldü) kitabını yazdı.

hollandali-yazardan-roboski-kitabi.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.