Hükümete 'zalim' diyen Önder’e 5 ay hapis

Hükümete 'zalim' diyen Önder’e 5 ay hapis
Espritüelliğiyle bilinen eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sık kullandığı “zalim” sözü başına dert açtı. Bir konuşmasında hükümeti “zalim” olmakla suçlayan Önder’e 5 ay hapis cezası verildi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Yaptığı şakalarda sık sık “zalim” ifadesi kullanan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılarak tutuklanmasına ilişkin Diyarbakır’da yapılan bir mitingde “Bu topraklar sizden daha zalimini gördü” ifadelerini kullandığı bir konuşmadan dolayı 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu konuşmadan ve 4 Kasım’da gözaltına alındığı sırada “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözlerinden dolayı Önder’in “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaktan” yargılandığı davada karar çıktı. Önder’in her iki ifadeden dolayı ayrı ayrı cezalandırılması istenen davanın karar duruşması Diyarbakır 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

2 kez ayrı, ayrı cezalandırılmasını istedi

Önder’in katılmadığı, avukatı Serdar Çelebi’nin hazır bulunduğu duruşmada, Cumhuriyet Savcısı, bir önceki duruşmada verdiği mütalaasını genişleterek mahkemeye sundu. Savcı, Önder’e 12’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözlerinden dolayı ceza aldığı cezanın “şaibe” kelimesinden dolayı verildiğini, söz konusu davada ise Önder’in sözlerinin devamında kullandığı “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözleriyle yargı organlarını aşağıladığını savundu. Bu ayrım nedeniyle yargılamanın mükerrer olmadığını ileri süren Cumhuriyet Savcısı, Önder’in hem savcılık beyanındaki sözleri nedeniyle hem de HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasının protesto edildiği 5 Kasım 2022’de Diyarbakır Bağlar ilçesindeki mitingde kullandığı ifadelerle“devleti ve hükümeti ve yargı organlarını aşağıladığını” iddia etti. Savcı, Önder’in her iki konuşmadan dolayı ayrı ayrı hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. Savcı, mütalaasında Önder’in söz konusu mitingdeki konuşmasındaki hangi ifadesinin aşağılama içerdiğine ise açıklık getirmedi.

‘Hangi kısımla ilgili ceza isteniyor bilmiyoruz’

Önder’in avukat Çelebi, iddia makamının genişleterek sunduğu mütalaasına karşı savunma yapmak üzere ek süre talebi, hakim tarafından reddedildi. Talebinin reddiyle savunma yapan Çelebi, iddia makamının Önder’in konuşmasının hangi kısmıyla ilgili ceza talebinde bulunduğunu bilmediklerini, önceki ve yeni mütalaa arasında fark bulunduğunu, mahkemenin süre talebini kabul etmemesiyle savunma haklarının kısıtlandığını belirtti.

‘Mükerrer yargılamadır’

Müvekkilinin daha önce aynı sözler nedeniyle yargılandığı ve ceza aldığını ve buna ilişkin kararı mahkemeye sunduklarını dile getiren Çelebi, yargılamanın mükerrer olduğunu vurgulayarak, bu durumun hem Anayasa’ya hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu kaydetti. Müvekkilinin mitingde yaptığı konuşmada “zalim” kelimesinin geçtiğini eğer bu kelimeden dolayı ceza isteniyorsa, bu kelimenin siyasi eleştiri sınırında kaldığını anlattı.

‘Savcılık bir yargı organı değildir’

Müvekkilinin gözaltındayken sarf ettiği “Erdoğan emretti diye başlatılan bu yargılama faaliyeti…” sözlerinin muhatabının savcılık olduğunu ve savcılığın da bir yargı organı olmadığını, Adalet Bakanlığına bağlı bir idari birim olduğunun altını çizen Çelebi, “Mahkemelere talimat verilmez denmesine rağmen savcılıklara böyle bir yasak yoktur. Dolayısıyla Bakanlığın soruşturmanın açılıp açılmadığına ilişkin beyan sunmuş olma ihtimali vardır. Savcılığa yapılmış böyle bir söylemden TCK 301 ile düzenlenen suça dair yasal şartlar oluşmaz. Bu nedenle beraatına karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

5 ay hapis cezası verildi

Hakim, “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” ifadelerde mükerrerlik nedeniyle davanın reddine 5 Kasım 2022’de Diyarbakır Bağlar ilçesinde yapılan mitingde kullandığı ifadeler nedeniyle 5 ay hapis cezası verdi. Hâkim, cezanın hükmünün açıklanmasını geriye bıraktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.