Hürmüz düğümü altını sıkıştırdı: Gözler hem savaşta hem faizde
TİGRİS HABER - Yatırımcılar şimdi hem Orta Doğu’daki gelişmelere hem de merkez bankalarının kritik faiz kararlarına kilitlendi.
Altın dar bantta sıkıştı
Jeopolitik risklerin arttığı ortamda genellikle yükseliş eğilimi gösteren altın, bu kez farklı bir tablo çiziyor. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 0,6 değer kaybeden külçe altın, yeni güne ons başına 4.695 dolar seviyesinde başladı. Uzmanlara göre piyasada oluşan “bekle-gör” havası, fiyatların dar bir bantta sıkışmasına neden oluyor.
Hürmüz boğazı pazarlığın merkezinde
ABD ile İran arasında yaklaşık iki aydır süren gerilim, enerji arzını doğrudan etkileyen kritik bir noktaya ulaştı. Washington’dan yapılan açıklamalara göre, Tahran yönetimi limanlara uygulanan ablukanın kaldırılması karşılığında Hürmüz Boğazı’nı yeniden uluslararası geçişlere açmayı teklif etti. Ancak ABD tarafı, olası bir anlaşmada “kırmızı çizgilerinden” geri adım atmayacağını net şekilde vurguluyor.
Dünya petrol ticaretinin önemli bir bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nda yaşanan aksama; petrol, doğalgaz ve türev ürünlerin küresel sevkiyatında ciddi daralma yaratıyor. Bu durum, enerji fiyatları üzerinden enflasyon baskısını artırarak küresel ekonomiyi doğrudan etkiliyor.
Belirsizlik piyasaları baskılıyor
Piyasa uzmanları, Hürmüz Boğazı’nın kapalı kalmasının yalnızca enerji arzını değil, küresel ekonomik öngörülebilirliği de zayıflattığı görüşünde. Uzman değerlendirmelerine göre, çatışmaların uzaması halinde “yüksek enflasyon + düşük büyüme” riski, yani stagflasyon ihtimali güçlenebilir. Bu senaryo ise uzun vadede altın için yeniden destekleyici bir zemin oluşturabilir.
Kritik hafta
Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra piyasaların bir diğer ana gündemi merkez bankalarının faiz kararları. Başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere Avrupa, Japonya, İngiltere ve Kanada merkez bankalarının açıklayacağı kararlar, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak.
Enerji kaynaklı maliyet baskılarının enflasyonu yukarı çekmesi, merkez bankalarının faizleri daha uzun süre yüksek tutma ihtimalini güçlendiriyor. Bu durum, faiz getirisi olmayan altın üzerinde baskı yaratırken; kıymetli metal şubat sonundan bu yana yaklaşık yüzde 11 değer kaybetmiş durumda.
Çifte baskı
Analistlere göre altın fiyatları iki yönlü baskı altında: Bir yanda artan jeopolitik riskler, diğer yanda sıkı para politikası beklentisi. Bu ikili denge çözülmeden altın fiyatlarında net bir yön oluşması zor görünüyor.
Küresel piyasalar için belirleyici olacak önümüzdeki günlerde, hem Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler hem de merkez bankalarının vereceği mesajlar yakından izlenecek. Altının kaderi ise bu iki kritik başlık arasında şekillenecek. (Haber Merkezi)
Kaynak:Haber Merkezi




Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.