Hz. Süleyman’a ve müzeye 20 gün giriş yok!

Hz. Süleyman’a ve müzeye 20 gün giriş yok!
Sur’un ihyası için başlatılan üç projeden biri olan “TOKİ Peyzaj Düzenlemesi ve Rekreasyon Projesi” kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Hz. Süleyman Camii ve müzeye Saraykapı’dan girişler 20 gün yapılamayacak.

Çalışmalar nedeniyle her Perşembe günü Hz. Süleyman Camisi önünde Yasin okuyarak geçimlerini sağlayan vatandaşlar caminin önüne gidemeyince uzaktan yasin okuyup dua ederken, Pazar yeri de değişti. Cami önünde kurulan Pazar çalışmalar nedeniyle Saraykapı’nın girişine kuruldu.

Sur İçkale’de yapılan Peyzaj düzenleme çalışmaları hakkında bilgi veren Şantiye Şefi Mimar Önder Özergin, 20 gün boyunca Hz. Süleyman Camii ve müze girişlerinin kapalı olacağını belirtirken, peyzaj düzenlemesinin 15 Nisan’da bitebileceğinin müjdesini verdi.

 

“TOKİ Peyzaj Düzenlemesi ve Rekreasyon Projesi”  çalışmaları karakıştan dolayı 4 günlük bir aradan sonra tüm hızıyla sürerken, Şantiye Şefi Mimar Önder Özergin,  çalışmalar hakkında Tigris Haber’e açıklamada bulundu.

Sur’daki peyzaj düzenleme çalışmalarının başında bulunan Şantiye Şefi Mimar Önder Özergin’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

34 bin metrekare alanda 15 bin metrekare hazır çim…

“Burada Hz. Süleyman Camii ve Müze girişi İçkale mevkiinde peyzaj projesi yapıyoruz. Bu proje Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından ihale edildi. Biz yüklenici firmayız, FÖY inşaat taahhüt turizm ve sanayi ticaret A.Ş. Projede toplam 34 bin metrekare peyzaj alanıdır. Peyzaj alanı içinde yürüyüş yolları, bir tane aşağı inişe giden, gerekli durumlarda kullanılmak üzere 6 metrelik hem yürüyüş hem araç yolu olarak kullanılacak yerimiz var. Peyzaj alanında oturma gruplarımız olacak. Halkın su ihtiyacını gidermek için bazalt taştan altı adet çeşme olacak. Toplam 210 adet büyük ağaç gelecek. Bunun dışında 15 bin metrekare hazır çim yapılacak. Sulama için otomatik sulama sistemi kullanılacak. Ahşap kaplamalı iki tane seyir terasımız var. Banklarımız, oturma gruplarımız var. Yine projemiz kapsamında yangın hidrantları var. Yani, olası bir yangına müdahale edebilmek üzere.

 

“Hedefimiz 15 Nisan’a kadar işi tamamlamaktır”

12 Ocak 2017 tarihinde işe başladık. İşin sözleşmesel süreci 120 gündür. Sözleşmeye göre 11 Mayıs’ta işi bitirmemiz gerekiyor. Fakat bizim hedefimiz 15 Nisan’a kadar işi tamamlamaktır. Tabii burada Saraykapı’dan Hz. Süleyman Camiine ve müzeye giden yol da bu peyzaj düzenlemesi kapsamındadır. Bu yol da bazalt taş kaplama olacak. Ve burada Sur duvarları projektörle aydınlatılacak. Yine parkın yaya yürüyüş yollarının kenarlarında direkli aydınlatmalar olacak. 3 -4 gün önce Saraykapı'dan Hz. Süleyman Camii ve müzeye giriş yolunun kazısına başladık. Yarından itibaren kalıp çakılıp beton dökülme işlemine başlanacak. Beton bittikten sonra da üzerine bazalt kaplama yapılacak. İlk etapta Sur’un kenarında müze girişinin sol tarafındaki 5 tane büyük ağacımız var ve yarın o ağaçların dikimine başlanacak.

“20 gün boyunca Saraykapı’dan Hz. Süleyman’a ve müzeye giriş yapılamayacaktır”

Bu çalışmalar dolayısıyla burada Hz. Süleyman Camii ve müzeye giriş yapılamayacak. İnşaat sahasında yapılan çalışmaların sağlıklı yürüyebilmesi ve inşaat alanında oluşabilecek tehlikelere karşı halkımızın duyarlılık göstereceğini temenni ediyoruz. 15 – 20 günden sonra bu çalışmalar bittiğinde Hz. Süleyman ve müzeye giden yolu halkımızın kullanımına açacağız. Çalışmalarımız tamamlanıncaya kadar gerek halkımızın güvenliği gerekse de inşaat çalışmalarının sağlıklı yürüyebilmesi için Saraykapı’dan Hz. Süleyman’a ve müzeye giriş yapılamayacaktır. Bu konuda halkımızın çalışmalar bitinceye kadar sabır göstermesini ve inşaat alanına girme konusunda görevli personele ısrarcı davranmamasını özellikle rica ediyoruz. Ayrıca özellikle şehir dışından gelen ziyaretçilerin sözkonusu bu çalışmaları dikkate alarak ziyaretlerini planlamalarını temenni ediyoruz.”

Özergin ayrıca, geçtiğimiz günlerde aşarı kar yağışı nedeniyle 3-4 gün boyunca çalışamadıklarını söyledi.

Ali Abbas YILMAZ /Özel

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.