İHD: 2015 YILINDA 107 ÇOCUK ÖLDÜ, 66 ÇOCUK TUTUKLU

İHD: 2015 YILINDA 107 ÇOCUK ÖLDÜ, 66 ÇOCUK TUTUKLU
İHD: 2015 YILINDA 107 ÇOCUK ÖLDÜ, 66 ÇOCUK TUTUKLU...

Diyarbakır İHD Şubesi Çocuk Hakları Komisyonunun Bölgedeki Çocuk Hakları İhlallerine ilişkin 2015 yılına ait olarak açıkladığı rapora göre: 107 çocuk öldü, 90 çocuk yaralandı. 400 çocuğun gözaltına alındığını ve 66 çocuğun ise tutuklandığını belirten rapor, aile içinde de çocuklara yönelik şiddetin devam ettiğini gösterdi.

2015 yılı çocuk hakları ihlallerinin açıklanmasına ilişkin olarak yapılan basın toplantısında konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici Aydınlara çağrıda bulundu. Bilici, “Bir grup Aydın’ın,’Biz bu yaralıları almaya hazırız’ şeklindeki beyanları bizim için yeterli değildir. Bu aydınların derhal oraya gitmesini ve yaşanan bu insanlık suçunu ortadan kaldırmasını, yaralıların bir an önce tedavi altına alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır İHD Çocuk Hakları Komisyonu 2015 yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Haklarına Yönelik İhlaller Raporunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesinde dün yapılan bir basın açıklamasıyla paylaşılan 2015 yılı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Çocuk Haklarına Yönelik İhlalleri Raporunu, İHD Çocuk Hakları Komisyonu Sorumlusu Mahsun Kaya okudu.

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici’nin açılış konuşmasını yaptığı basın toplantısında açıklanan rapora göre, Bölgede 2015 yılı içinde 107 çocuk yaşamını yitirirken, 90 çocuk ise yaralandı.

11 gündür Cizre’de bodrum katında mahsur kalan Biz burada yaralıların ve alınamayan cenazelerin durumuna ilişkin devlete çağrıda bulunan Bilici, “ Başbakanın ve bakanların ibret verici açıklamalarını izliyoruz. Her yaptıkları açıklama uyguladıkları vahşetten daha ağır ve kabul edilemezdir. Gerek Başbakanın gerekse de Adalet bakanının gerçekleri hiç yansıtmayan, tamamıyla yanlış bilgilendirmelere dayanan ve kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye, gerçekleri saptırmaya, bertaraf etmeye yönelik açıklamalardır. Adalet Bakanı, Sayın Faysal Sarıyıldız’ı hedef göstereceğine bir an önce bu insanlık dışı uygulamalardan vazgeçmelidir. Başbakan, Sur’u Toledo’ya çevireceğiz açıklaması yapacağına, önce insanlığa karşı işlenen ret ve imha suçlarından vazgeçsin. Başbakan ilk önce insanların yaşam hakkını güvenceye alsın. Yaralıların bir an önce tedavi altına alınmasının koşullarını sağlasın. Ayrıca dün bir grup Aydın’ın,’Biz bu yaralıları almaya hazırız’ şeklindeki beyanları bizim için yeterli değildir. Bu aydınların derhal oraya gitmesini ve yaşanan bu insanlık suçunu ortadan kaldırmasını, yaralıların bir an önce tedavi altına alınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

İHD Diyarbakır Şubesi Çocuk Hakları Komisyonunun 2015 yılı Çocuk Hakları İhlalleri Raporunun satırbaşları şöyle:

ihd-komisyon-(8).jpg

 

‘2015 YILINDA BÖLGEDEKİ ÇATIŞMALI ORTAMDA 61 ÇOCUK ÖLDÜ, 55 ÇOCUK YARALANDI’

“Silah kullanma yetkisinin ihlali, dur ihtarı ve sokağa çıkma yasakları sırasında 2015 yılında bölgede, güvenlik güçlerinin hedefi olan 61 çocuk yaşamını yitirirken, 55 çocuk ise yaralanmış veya kalıcı fiziksel tahribatlarla yaşamlarını sürdürmek zorunda kalmıştır. Yine toplumsal gösterilerde veya ev baskınları sonucu, 2015 yılı içerisinde 400 çocuk gözaltına alınmış, 66 çocuk ise tutuklanmıştır. Sokağa çıkma yasakları sırasında ve toplumsal olaylarda gözaltına alınan çocuklara yönelik, akıl ve mantığı zorlayan işkence ve kötü muamele uygulamalarına rastlanmıştır. 5 çocuk gözaltında işkenceye maruz kalırken, 13 çocuk ise gözaltı yerleri dışında veya sokakta şiddet mağduru olmuştur. Çatışmalı ortamdan etkilenme sonucu, resmi hata ve ihmal sonucu, faili meçhul saldırı, mayın ve sahipsiz bırakılan patlayıcılar sonucu, sınır hatlarında vurulanlar ve kuşkulu çocuk ölümleri gibi konularda yapmış olduğumuz izleme çalışmalarında ise, 2015 yılında bölgede 16 çocuk yaşamını yitirmiş, 27 çocuk ise yaralanmıştır. 

 

ihd-komisyon-(12).jpg

‘ÇOCUKLARA YÖNELİK HAK İHLALLERİ, İNSANLIK VE SAVAŞ SUÇLARI NİTELİĞİNDEDİR’

Özellikle sokağa çıkma yasakları sırasında çocuklara yönelik gerçekleşen yaşam hakkı ihlallerini yanı sıra, katledilen çocuklara yönelik reva görülen muameleler ise dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş insanlık ve savaş suçları niteliğindedir. 13 yaşındaki Cemile’nin günlerce cenazesinin derin dondurucuda bekletilmesinin, yine 15 yaşındaki Bünyamin’in vurulduktan sonra yaralı olduğu halde infaz edilmesi, ardından da cenazesinin bir cami avlusunda günlerce bekletilmesinin bir açıklaması olamaz. 3 aylık Muhammed bebek, 6 aylık Miray bebek, Baran, Mehmet Mete, Yusuf, Doğan, Adem, İbrahim, Lütfü, Serhat, Hüseyin, Şiyar, Çekvar, Rozerin ve daha onlarca çocuk katledilmiş ve aynı akıbete maruz bırakılmıştır. Dünyanın hiçbir yerinde çocuk katletmenin hiçbir izahı olamaz. Çünkü çocuklara yönelik katliamlar ve bu uygulamalar birer vahşettir!

 

 YASAKLARIN UYGULANDIĞI YERLERDEKİ ON BİNLERCE ÖĞRENCİ EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEN MAHRUM BIRAKILDI

Sokağa çıkma yasaklarının ilanı ile kentlerde duran hayat, çocukların eğitim alanlarında da büyük tahribatlar yarattı. Cizre’de, Nusaybin’de, Silopi’de, Silvan’da ve Sur’da, on binlerce ilk, orta ve lise öğrencileri ‘2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı’ndan mahrum bırakıldı. Cizre’de öğretmenlerin ilçeyi terk etmeleri istenen ve öğrencileri öğretmensiz bırakan uygulama ise tam bir skandal. Bunu yanı sıra, hiçbir şey olmamış gibi, hızlandırılmış eğitim planlamaları ile bu sürecin telafisini yapabileceğini söyleyen hükümet yetkililerine sormak istiyoruz: Katledilen çocukları da geri getirebilecek misiniz?

 

‘AİLE İÇİNDE VE TOPLUMSAL YAŞAMDA DA ÇOCUKLARA YÖNELİK ŞİDDET DEVAM ETMİŞTİR’

2015 yılında, aile içinde ve toplumsal yaşamda da çocuklara yönelik şiddet devam etmiştir. 2015 yılında 19 çocuk intihar ederken, 2 çocuk ise teşebbüste bulunmuştur. 7’si aile içi şiddet olmak üzere 11 çocuk katledilmiş, aynı şiddet sonucu 8 çocuk yaralanmıştır. 8 çocuk ise,  toplumsal alanda cinsel istismara maruz kalmıştır.”

 

Haber: Ali Abbas YILMAZ

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.