İHD ve Diyarbakır Barosu : Kavala ve Demirtaş ‘keyfi’ tahliye edilmiyor

İHD ve Diyarbakır Barosu : Kavala ve Demirtaş ‘keyfi’ tahliye edilmiyor
İHD ve Diyarbakır Barosu:"Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesi bir keyfiyete işaret ettiği gibi bu karara uymamakta direnen yargı mensupları açısından da cezai ve idari açıdan suç teşkil ettiğini hatırlatmak isteriz".

TİGRİS HABER - Diyarbakır Barosu ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi yöneticilerinden oluşan bir heyet, 21-23 Ocak tarihleri arasında Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu olan Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel ve diğer kadın tutuklular, Silivri Cezaevi’nde Bekir Kaya, Selçuk Kozağaçlı, Osman Kavala ve Ahmet Altan, Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan ile görüşme gerçekleştirdi. İHD ve Diyarbakır Barosu heyeti, görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, görüşmelerde koronavirüs salgınıyla birlikte cezaevindeki tecrit ve izolasyonun had safhaya ulaştığı, buna karşı bazı tutukluların başlattığı açlık grevine dikkat çekildiği kaydedildi. Yakın zamanda Kandıra Cezaevi'nde tutulan kadın siyasetçilerin koğuşlarında bulunan ve mahkemeler tarafından kendilerine gönderilen belgeler, kendilerinin tuttuğu notlar vs. tüm yazılı belgelere keyfi bir şekilde el konulduğu hatırlatılan açıklamada, "Her biri hakkında çok sayıda dava olan kadın siyasetçilerin bu koşullar altında haklarındaki iddialara cevap verme imkanları ellerinden alınmış, adil yargılanma hakları bir kez daha ihlal edilmiştir" denildi.

“Binlerce kişi hapsedildi”

Binlerce kişinin hapsedildiği belirtilen açıklamada, "Siyasi faaliyetleri ve fikirleri nedeniyle keyfi bir şekilde hapiste tutulduklarını sıklıkla vurgulayarak, yargının siyasete alet olmasından duydukları endişeleri paylaşmışlardır. Mahkemelerin, Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarını dahi tanımadığı bu koşullarda tüm yurttaşların hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı sıklıkla dile getirilmiş, mahkemelerin ulusal ve uluslararası mevzuat yerine siyasetin baskısı ve tehdidi altında, günübirlik siyasi gelişmeleri dikkate alarak davrandıkları ve karar verdikleri, bunun sonucu olarak da kendileri gibi binlerce kişinin hapsedildiğini vurgulamışlardır" ifadelerine yer verildi.

“Keyfi karar”

"Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın AİHM kararına rağmen tahliye edilmemesi bir keyfiyete işaret ettiği gibi bu karara uymamakta direnen yargı mensupları açısından da cezai ve idari açıdan suç teşkil ettiğini hatırlatmak isteriz" denilen açıklamada, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, "Bu bağlamda HSK’yı ve Kurumun Başkanı olan Adalet Bakanını, Anayasa ve yasaya meydan okuyan yargı mensupları hakkında gereğini yapmaya davet ediyoruz"  ifadeleri kullanıldı.

Adil yargılama hakkı ihlal edilenlerin derhal serbest bırakılmasının talep edildiği açıklamada, "Son olarak heyetimiz; yasa, anayasa ve uluslararası sözleşmeler ile garanti alınan ifade özgürlüğü, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, siyasi faaliyette bulunma hakkı, adil yargılanma hakkı ağır şekilde ihlal edilerek keyfi olarak hapiste tutulanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmaktadır" diye belirtildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.