Ilısu HES'te; işçiler eylemde

Ilısu HES'te; işçiler eylemde
Ilısu HES barajı inşaatında çalışan işçiler işten atılarak, yerlerine batı illerinde getirilen işçiler istihdam edildi.

ŞIRNAK - Danıştay'ın, "Çevre Kanunu ve ÇED yönetmeliğine uygunluk görülmediği için verdiği yürütmeyi durdurma kararı"na rağmen Ilısu Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde çalışmalar devam ediyor. Baraj inşaatında çalışan işçiler, işten atılarak, yerlerine batı illerinde getirilen işçiler istihdam edildi. Yöredeki işçiler de, işverenin ırkçı söylemlerde bulunduğunu ve işçileri haksız yere işten attığını belirterek, iş durdurma eylemi başlattı. İşçiler, taşeron firmanın bölgeden gitmesini ve tekrar yüklenici firmada işe iadelerinin yapılmasını talep ediyor.

'Ben yöre halkını kendi işimde çalıştırmam'

İşçilerden Resul Mendi, çalıştıkları Gündüz İnşaatı'nın iflası üzerine işçilerin çıkışlarının verildiğini belirterek, işleri devralan taşeron firmalardan Gök İnşaat'a gittiklerini ve kendilerinin işe almasını istediklerini ifade etti. İnşaat sahibi olan Recep Kuş'la görüştüklerini belirten Mendi, Kuş'un, "ben yüklenici firma ile anlaştım, gidin sorunlarınızı yüklenici firma ile konuşun. Ben yöre halkını kendi işimde çalıştırmam, senin Türkçen yok mu" dediğini aktardı.

İşçilerden Hasan Özdemir, İdris toprak, İbrahim Acar, Nezir Çakır ve Halil Kaya da, iş güvencelerinin olmadığını, sigortalarının yatırılmadığını belirterek, 6 ay önce üye oldukları Yol-İş Sendikası'nın yüklenici firma ile anlaştığını ve hiçbir haklarını savunmadığını kaydetti. 

Telefon ile ulaştığımız Yol-İş Sendikası Şırnak Temsilcisi Veysel Kocakaplan, iddialar üzerine, "Toros ve Gündüz inşaatın iflas etmesiyle işlerini devir alan Gök İnşaat iflas eden şirketlerin işçilerini işe almadı" dedi.

'Irkçılık söz konusu olamaz'

Gök İnşaat ortaklarından Hamza Günay da, ırkçılık gibi söylemlerin mümkün olmadığını iddia ederek, iflas eden Gündüz İnşaat'ın işlerini yüklenici firmanın kendilerine vermek istediğini, ancak yapmak istemediklerini kaydetti. Günay, "Bölge genelinde birçok iş yapıyoruz ve yöre halkı ile çalışıyoruz, böyle bir şey söz konusu olamaz" dedi.

ilisu-(3).jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.