Irak Kürdistan Yönetimi: Bağdat kötü niyetli!

Irak Kürdistan Yönetimi: Bağdat kötü niyetli!
Irak Kürdistanı Bölge Hükümeti yetkilileri, Bağdat'ın gönderdiği finansmanın vatandaşların maaşlarını dahi karşılamadığını belirterek, "Irak hükümetinin, Kürdistan halkını aç bırakma politikası izlediğini hissediyoruz" şeklinde sert tepki gösterdiler.

TİGRİS HABER - Irak Kürdistanı Bölge Hükümeti'nin petrol ve bütçe konularını görüşmek üzere Bağdat'ta bulunan müzakere heyeti, ekonomik meseleleri ele alırken kamuoyuna bir açıklama yaptı.

Bölge Hükümet Sözcüsü Pêşewa Hewramanî, "Irak hükümetinin gönderdiği finansmanın, maaşların ödenmesi için yetersiz olduğunu üzülerek belirtmek zorundayız. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, tüm anlaşmalara sadık kalmış ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Ancak maalesef Irak hükümeti anlaşmalara bağlı kalmamaktadır" şeklinde konuştu.

Pêşewa Hewramanî, "Irak hükümetinin maaşları ve halkın gelirlerini kesme yaklaşımının, Kürdistan Bölgesi halkını aç bırakma siyasetine dönüştüğünü hissediyoruz" dedi.

Hükümet Sözcüsü Hewramanî, "Bölge Hükümetinin memur maaşlarını ödemesi için 940 milyar dinara ihtiyacı varken, Bağdat hükümetinin gönderdiği miktar maalesef maaşları karşılayamıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

"Mali hakları ihlal ediliyor"

Bağdat'taki görüşmelerin bir sonuç vermediğini belirten Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, "Kürdistan Bölgesi'nin mali haklarının ihlal edildiğini görmekteyiz. Bağdat, finansmanı taksitler halinde gönderiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Maliye Bakanı, "Bütçe ve mali anlaşmalara müdahale edildiğini" belirterek Bağdat'ın gönderdiği 500 milyar dinarın ve Kürdistan Bölgesi'nin gelirlerinin yetersiz olduğunu ifade etti.

"İntikam alınıyor"

Basın toplantısında Bölge müzakere heyetinde yer alan Bakanlar Kurulu Başkanı Dr. Umed Sebah ise bütçe yasasının Kürdistan Bölgesi'ne yönelik bir düşmanlıkla kaleme alındığını söyledi.

Dr. Umed Sebah, "Bütçe Yasası, Kürdistan Bölgesi'ne karşı düşmanlıkla dolu. Bağdat'ın kötü niyetini biliyorduk, ancak biz iyi niyetimizi göstermek için müzakereleri sürdürüyoruz" dedi.

Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rehim ise, Irak Başbakanının maaşları ayrıca gönderebileceğini belirterek sadece bütçeden 500 milyar dinarın gönderilmesinin bütçe yasası ve anlaşmalara aykırı olduğunu kaydetti.

Amanc Rehim, Irak Bakanlar Kurulu toplantısında Kürdistan Bölgesi'ndeki memur maaşları için 500 milyar dinarın gönderilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, Bütçe Yasası gereği Bağdat'ın her ay bir trilyon dinar göndermesi gerektiğini vurguladı. (Haber merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.