İran, 2 eylemciyi daha idam etti

İran, 2 eylemciyi daha idam etti
İran'da Jîna Mahsa Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesiyle başlayan hükümet karşıtı eylemlerle bağlantılı idam edilenlerin sayısı dörde yükseldiı. Muhammed Mehdi Karami ve Seyyid Muhammed Hüseyni adlı 2 eylemcinin asılarak idam edildiği duyuruldu.

TİGRİS HABER - İran, geçen yıl eylül ayında 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin "ahlak polisince" gözaltına alındığı sıradaki ölümü sonrası başlayan ve hala devam eden hükümet karşıtı eylemlerle bağlantılı olarak iki kişiyi daha idam etti.

Muhammed Mehdi Karami ve Seyyid Muhammed Hüseyni'nin eylemler sırasında Ruhallah Acemyan adlı Besic üyesini öldürmek suçundan asılarak idam edildiği açıklandı. Aynı davada üç kişi daha idama mahkum edilmiş, 11 kişi de çeşitli hapis cezaları almıştı.

İran resmi haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre yargı yetkilileri duyurularında "Ruhullah Acemyanın haksız yere şehit olmasına yol açan suçun baş failleri Muhammad Mehdi Karami ve Seyyid Muhammed Hüseyni bu sabah asıldı" ifadelerine yer verdi.

Böylece İran'da Mahsa Amini eylemlerinde idam edilen eylemci sayısı dörde yükseldi. Gösterilerle ilgili ilk idam kararı, 8 Aralık'ta uygulanmıştı. Başkent Tahran'daki protestolar sırasında "silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı" iddiasıyla 20 Kasım'da Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari, gözaltına alınmasından 75 gün sonra idam edilmişti. Şikari'ye avukat seçme hakkı verilmemişti. Ailesi, temyiz mahkemesinin kararını beklerken oğullarının idam haberini almıştı.Gösteriler sırasında "İki milis gücünü (Besic) öldürmek ve dört kişiyi yaralamakla" suçlanan Mecidrıza Rahneverd ise gözaltına alınmasının üzerinden sadece 23 gün geçtikten sonra 12 Aralık'ta idam edilmişti. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.