İran, muhalif Kürt kamplarını vurdu

İran, muhalif Kürt kamplarını vurdu
İran, Irak'ın kuzeyindeki Komele, İKDP ve PAK örgütlerine ait sivil kamp ve karargahları füze ve insansız hava araçlarıyla vurdu. Irak ve Kürdistan Bölgesel Hükümeti saldırıyı kınadı.

TİGRİS HABER - İran, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Süleymaniye, Kerkük ve Erbil kentlerinde bulunan, Komele, İKDP ve PAK örgütlerinin sivil kamp ve karargahlarına füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun sabah saatlerindeki saldırısında İran Kürdistan Demokrat Partisi (HDK-İ), İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komele) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’ne (PAK) ait sivil kamp ve karargahları eş zamanlı olarak füze ve kamikaze İHA’larla hedef aldı. Bu, Irak'ın kuzeyindeki Tahran yönetimi karşıtı Kürt örgütlerin merkezlerine son bir haftada üçüncü saldırı oldu.

Bombardımanın öğle saatlerinde de sürdüğü belirtildi

IKBY: 9 kişi hayatını kaybetti

IKBY Sağlık Bakanı Saman Berzenci saldırılarda Erbil, Süleymaniye ve Kerkük'teki saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 32 kişinin de yaralandığını açıklarken, bazı bölgelerden ise henüz net bilgiler alamadıklarını belirtti. Gelen ilk bilgileri açıklayan Berzenci, “Koye'de 4 kişi hayatını kaybetmiş, 14 kişi yaralanmış. Pirde’de ise 3 kişi hayatını kaybetmiş, 10 kişi yaralanmış. Hedef alınan diğer yerlerdeki bilgiler henüz netleştirilemedi” diye konuştu.

İran devlet televizyonu ise haberinde, "Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Hemze Seid Şuheyda Muhafız Birlikleri Karargah’ı, Irak'ın kuzeyindeki ayrılıkçı çok sayıda karargahı füzeler ve kamikaze insansız hava araçlarıyla hedef aldı" ifadelerine yer verdi.

Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı Komele, İKDP ve PAK örgütlerinin Irak'ın kuzeyindeki ana karargahlarının Devrim Muhafızları Ordusuna ait füzelerin yanı sıra silahlı ve kamikaze İHA'larıyla vurulduğunu doğruladı.

IKBY Hükümeti saldırıyı kınadı

Irak Kürdistan Bölgesi Hükumeti, İran'ın Erbil ve Süleymaniye’de Kürt partileri hedef alan saldırısını sert bir dille kınadı.

Açıklamada, “Kürdistan Bölgesi toprakları ve egemenliğinin füze saldırılarıyla defalarca ihlal edilmesini şiddetle kınıyoruz” denildi.

Sivilleri hedef alan saldırıların son bulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İran İslam Cumhuriyeti'nin muhalefet üslerini her ne gerekçe ile olursa olsun füzelerle bombalaması yanlış bir tavır, olayların gidişatını saptırma ve şaşırtıcıdır. Topraklarımızda devam eden ve sivillerin canına mal olan bu tür saldırıları kınıyoruz, bu ihlaller sona ermelidir.”

IRAK Dışişleri: Tehlikeli gelişme

Irak Dışişleri Bakanlığı da İran’ın IKBY toprakları içerisinde düzenlediği saldırıları “tehlikeli bir gelişme” şeklinde nitelendirerek sert bir şekilde kınadı.

Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dört bölgenin patlayıcı madde taşıyan 20 insansız hava aracı ve füzelerle hedef alındığı belirtilerek saldırı sert bir şekilde kınandı.

Açıklamada, çok sayıda kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan saldırının, “Irak'ın güvenliği ve egemenliğini tehdit eden, korku ve terörün güvenli siviller üzerindeki etkilerini katlayan tehlikeli bir gelişme olarak” kaydedildi.

“Bu provokatif ve tek taraflı eylemler bölgenin güvenliğine gölge düşürüyor ve sadece gerginliğin daha da artmasına katkıda bulunuyor” denilen açıklamada, durumun yakından takip edildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Irak’ın "her türlü askeri işgali reddettiğine” vurgu yapılarak, tekrarının önlenmesi için diplomasi yoluyla mümkün olan her şeyin yapılacağı belirtildi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.