İran polisi, Amini'nin mezarını ziyaret eden halka ateş açtı

İran polisi, Amini'nin mezarını ziyaret eden halka ateş açtı
İran'da Mahsa Amini'nin ölümünün 40'ıncı gününde binlerce kişi genç kadını anmak için mezarlığa akın etti. Görgü tanıkları ve insan hakları örgütleri İran güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini duyurdu.

TİGRİS HABER - İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de zorunlu başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra şüpheli şekilde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini'nin ölümünün üzerinden 40 gün geçti. Amini'nin memleketi Kürdistan Eyaleti'nin Sakkız kentinde binlerce kişi genç kadının yattığı mezarlığı İran güvenlik güçlerinin engellemelerine rağmen ziyaret etti.

Anmaya katılan halka ateş açıldı

Ancak İranlı güvenlik güçlerinin Sakkız'daki eylemcilere ateş açtığı iddia edildi. Reuters haber ajansına konuşan bir görgü tanığı "Çevik kuvvet polisi Mahsa'nın anma töreni için mezarlıkta toplananlara ateş açtı. Onlarca kişi gözaltına alındı" dedi.

Hangaw İnsan Hakları Örgütü de sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Güvenlik güçleri Sakkız'daki Zindan Meydanı'ndakilere göz yaşartıcı gaz attı ve ateş açtı" dedi. Hengaw açıklamasında ölü ya da yaralı bilgisi vermedi.

Binlerce kişi Amini mezarını ziyaret etti

İran'ın yarı resmi haber ajansı ISNA da Sakkız'da çatışmalar yaşandığını doğruladı ancak güvenlik güçlerinin ateş açtığından bahsetmedi. Jina Mahsa Amini'nin mezarlıktaki anmasına yaklaşık 10 bin kişinin katıldığını duyuran ISNA haberinde, "Sakkız kenti yakınlarında Mahsa Amini'nin anmasına katılan belirli sayıdaki kişiler polisler çatıştı Eylemciler dağıtıldı. Çatışmaların ardından güvenlik kaygısıyla Sakkız'da internet kesildi" ifadelerini kullandı.

Mezarlıktaki anma töreninde binlerce kişi "Özgürlük", "Diktatöre ölüm", "Yaşam, Kadın, Özgürlük" ve "Kürdistan faşistlere mezar olacak" sloganları atmış, kadınlar başörtülerini çıkararak eylem yapmıştı.

Sosyal medyada binlerce kişinin araçlarıyla, motosikletlerle ve yürüyerek mezarlığa giden yolda ilerlediği görülmüştü.

Resmi haber ajansı IRNA'ya konuşan Kürdistan Eyaleti Valisi İsmail Zarei Kuşa ise Sakkız kentine çıkan yolların kapatıldığı iddiasını reddetti. Kuşa "Düşman ve ona bağlı medya Amini'nin ölümünün 40'ıncı gününü yeni gerilim yaratmanın bahanesi olarak kullanıyor ancak neyse ki bölgedeki durum stabil" dedi. Ancak Hengaw'ın yayınladığı görüntülerde eylemcilerin Sakkız'da yollara yerleştirdikleri lastikleri yakarak barikat oluşturduğu da görüldü.

İşçi ve öğretmenlerden destek grevi

İran'ın Kürt nüfusunun yaşadığı Sakkız, Merivan, Senendec, Kamiyaran, Mahabad, Bukan ve Cevanrud kentlerinde de Jina Mahsa Amini'nin ölümün protesto etmek için genel greve gidildi.

Tahran Petrol Rafinerisi'nde çalışan işçilerin de greve gittiği açıklanırken, İranlı öğretmenler geçen hafta pazar ve bu hafta pazartesi günleri İran devletinin hükümet karşıtı eylemcilere yönelik ölümcül müdahaleleri nedeniyle grev yaptı.

İran'da sokak gösterilerini tetikleyen Mahsa Amini'nin ölümünün üzerinden 40 gün geçerken, memleketi Kürdistan eyaletinde "grip salgını" gerekçesiyle üniversiteler dahil tüm okullar tatil edildi.

Kürdistan Eyalet Valiliği Enformasyon Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, grip salgını nedeniyle eyaletteki tüm ilk, orta ve yüksek okulların bir günlüğüne tatil edildiği duyuruldu. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.