İran polisinden sokakta işkence

İran polisinden sokakta işkence
İran polisinin bir eylemciyi öldüresiye dövüp yakın mesafeden vurarak yaraladığı anlara ait görüntü sosyal medyada büyük tepki çekti. İran polisi olayı soruşturduğunu duyurdu.

TİGRİS HABER - İran'da eylül ayında "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındığı sırada şüpheli şekilde hayatını kaybeden 22 yaşındaki Jina Mahsa Amini'nin cenazesinin ardından ülkedeki eylemlerde güvenlik güçlerinin eylemcilere ölümcül müdahalesi bir kez daha görüntülendi.

22 Ekim tarihinde başkent Tahran'ın güneyinde çekilen görüntülerde birden fazla çevik kuvvet polisi önce bir erkek eylemciye coplarla, yumruklarla ve tekmelerle döverken görülüyor.

Ardından bir tanesi eylemcinin üzerinden motosikletle geçiyor. Dakikalarca süren işkencenin ardından yerde hareketsiz halde yatan eylemcinin yanına yaklaşan bir başka polis ise yakın mesafeden saçma atan bir tüfek olduğu sanılan silahla eylemciyi vuruyor.

Görüntüleri Twitter hesabından paylaşan Uluslararası Af Örgütü "Tahran'dan gönderilen bu şok edici video, İran güvenlik güçlerinin zulmünün sınır tanımadığının bir başka korkunç hatırlatıcısı. Cezasızlık krizinin ortasında, protestocuları vahşice dövmek ve vurmak için dizginleri serbest bırakıldı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği acilen bu suçları araştırmalıdır" ifadelerini kullandı.

280'den fazla kişi hayatını kaybetti

Görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından İranlı emniyet yetkilileri bugün kısa bir açıklama yaptı. Yarı resmi haber ajansı Tesnim'in aktardığına göre olayın tarihini, yerini ve polislerin kimliğini belirlemek için soruşturma başlatıldığını açıklayan İranlı yetkililer "Polis şiddeti ve alışılmamış davranışlar hiçbir şekilde tasvip edilemez ve suçlular kesinlikle kurallara uygun şekilde yasal tedbirlerle karşı karşıya kalacaktır” dedi.

İran'da eylülden bu yana devam eden protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi ve çıkan çatışmalar sonucu İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre çoğu gösterici olmak üzere 280'den fazla kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı, 14 binden fazlası ise gözaltına alındı.

Hamaney dış güçleri suçladı

İran ise eylemlerin arkasında ABD, İsrail ve bazı diğer ülkelerin olduğu iddiasını gündeme getirmeyi sürdürüyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney yaşanan olayların "sadece sokak ayaklanması" olmadığını "hibrit bir savaş" olduğunu öne sürdü.

Hamaney "Düşmanlar yani ABD, Siyonist rejim (İsrail), bazı sinsi ve hain Avrupa güçleri ve bazı gruplar ellerindeki her şeyle sahaya çıkıp istihbarat, medya kuruluşları ve sosyal medya ve İran'da geçmişte yaşanan olayları kullanarak millete zarar vermeye çalıştılar" dedi.

Hamaney "ABD'nin dokunulmaz bir güç olduğunu sananlar bu gün yaşanan olaylara baksınlar. ABD'nin tamamen kırılgan olduğunu görürler'' ifadelerini de kullandı. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.