İSİG raporu: 4 ayda 479 işçi hayatını kaybetti

İSİG raporu: 4 ayda 479 işçi hayatını kaybetti
İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG), 2022 yılının ilk 4 aylık “İş Cinayeti Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, ilk 4 ayda 479 işçi hayatını kaybetti.

TİGRİS HABER - Raporda, Nisan ayı ile birlikte (havanın ısınması, sezonun başlaması) güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde bir artış olduğu belirtildi. Raporda, “Bu durum geleneksel sendikal merkezlerin çekirdeğini oluşturan işkollarında da güvencesiz çalışma koşullarındaki derinleşmeye (üretim zorlaması, işsizlik baskısı) ve sendikal hareketin giderek etkisizleştiğine işaret ediyor” ifadelerine yer verildi. 

Raporda, servis/trafik kazaları nedeniyle de iş cinayetlerinde bir artış olduğu belirtilerek, “Sanayi işkollarında iş cinayetlerinin oransal olarak artışı ile birlikte ezilme, patlama, yanma, elektrik çarpması vb. ölüm nedenlerinde de gözle görülür bir yaygınlaşma mevcut. Bu noktada İstanbul, Kocaeli, İzmir, Manisa, Bursa, Ankara, Tekirdağ, Sakarya, Gaziantep gibi şehirlerde endüstriyel kazalar olarak adlandırılan iş cinayetlerini daha sık görebiliriz” denildi. 

isig-meclis-rapor-tigris.pngGenç işçi ölümleri

Genç işçi ölümlerine de yer verilen raporda, özellikle moto-kurye, metal-inşaat-tekstil işçileri arasında bu ölümlerin yoğun olduğu vurgulandı. Yine tarım ve inşaat alanlarında ise çocuk işçi ölümlerinin yaşandığına dikkat çekildi. 

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımı

Yüzde 66’sını ulusal basından; yüzde 34’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla 2022 yılının ilk dört ayında (Ocak ayında 120, Şubat ayında 109, Mart ayında 121 ve Nisan ayında 129 olmak üzere) en az 479 işçi hayatını kaybetti. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.