İşin içine cemaat girince “koruma” kararı kaldırıldı

İşin içine cemaat girince “koruma” kararı kaldırıldı
Diyarbakır’da, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca, nitelikli mimarlık örneği taşıdığı gerekçesiyle 2010 yılında “koruma” altına alınan DSİ 10. Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin cemaate yakınlığı ile bilinen İpek Kültür ve Eğitim Vakfı’na 49

DİYARBAKIR’da nitelikli mimarlık örneği taşıdığı gerekçesiyle, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, 2010 yılında “koruma” altına alınan ve içerisinde 9 adet tescilli tarihi yapı yer alan Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürlüğü kullanımında olan yerleşke, Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen İpek Kültür ve Eğitim Vakfı’na kiralandı. Yerleşkenin söz konusu vakfa 49 yıllığına kiralamasının ardından, alınan “koruma” kararı da kaldırıldı. Kurulun 15 Aralık 2010’da, tarihi yapı olarak tescillediği yapılar ile ilgili kararın kaldırılması akıllarda soruş işaretleri yarattı.

Kurul kendisiyle çelişti

Kurulun “koruma” kararında, DSİ yerleşkesinde bulunan bu yapıların zengin tarihsel dönemlere ait çok sayıda anıt ve sivil mimarlık örneği taşıdığı açık bir şekilde belirtilerek, Suriçi geleneksel kent dokusu dışında kalan, kentin Sur dışındaki nitelikli mimarlık örnekleri taşıması nedeniyle de "Korunması gerekli kültür varlığı" olarak da koruma altına alındığı kararlaştırılmıştı.

Ancak yerleşke kiralandıktan sonra alınan kararda, kurul kendi kendisiyle çelişti. Yeni kararda, şu ifadelere yer verildi:

“DSİ yerleşkesinde bulunan yapıların kentin sur dışındaki nitelikli mimarlık örneklerini ve Cumhuriyet döneminin izlerini taşımadığı için koruma kararının kaldırılmasına karar verilmiştir.”

Bilirkişi: Orası tarihi yapı

Mimarlık Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 25 Ocak 2012'de 259 sayılı kararının yürütmesini durdurmak için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. 7 Aralık 2013'ten beri görülen davada bilirkişinin hazırladığı rapora göre, DSİ yerleşkesinin kültür varlığı vasfı taşıdığı, kültür varlığı olarak görülen bu alanda yapılacak imarın ise çevresel değerler, görünüm, bitki örtüsü ve doğayla olan bütüncül özelliğine zarar verileceği yönünde görüşünün olduğu görülüyor. (diha) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.