İşten atma tehdidiyle kadınlara taciz!

İşten atma tehdidiyle kadınlara taciz!
S.K. Gaziantep'te Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışan kadınlara toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında birçok engel çıkarıldığını belirtti.

Gaziantep'te Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışan kadınlara toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında birçok engel çıkarıldığını belirten S.K. adlı kadın işçi, fabrikalarda ustabaşı kişilerin kadınlara işten atma tehdidiyle cinsel tacizde bulunduğunu anlattı.

Antep'te Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalarda çalışan kadınların çok ağır iş koşullarında çalışmaları ve toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında karşılaştığı engellere dair gerçekler, yıllardır burada çalışan S.K. isimli kadın işçinin ağzından döküldü. S.K, sanayi fabrikalarında çalışan kadınların maruz kaldığı taciz, tecavüz ve ötekileştirmeyi anlattı. Yıllardır çalıştığı fabrikalarda bir kadın olarak bu durumlarla karşılaştığını belirten S.K. en son çalıştığı bir iplik fabrikasında da durumun böyle olduğunu söyledi. 

Antep genelinde fabrikalarda bütün işçilerin yaşadığı sıkıntıların yanı sıra kadınlara ekstra zorluklar yaşatıldığına dikkat çeken S.K, kadın işçilerin erkek işçilerden daha az önemsendiğinin altını çizdi. S.K, çalışma koşullarının çok ağır olduğunu belirterek, iş koşullarını ise şu şekilde anlattı: "Kadınlara ait soyunma odası bulunmuyor. Soyunma odası bulunan yerlerde de soba yok. Herhangi bir musluk, el yıkama yeri, tuvalet ve lavabo yok. Çalışma süresi esnasında, yani 8 saatlik çalışma içerisinde iki defa lavaboya gitme hakkınız var. Bu süre zarfında üçüncü defa tuvalete gitme ihtiyacı duyarsanız gidemezsiniz. Ya da minnet rica birini sizin makineye bakmaya ikna ederseniz gidebilirsiniz ama idareye gözükmeden. Lavaboya gitme konusunda üç defa uyarı alırsanız gerekçesiz işten atılıyorsunuz."

'Kadınlar tehdit edilerek, tacize maruz bırakılıyor'

Fabrikada çalışma esnasında kadınların erkeklerden daha fazla suçlu göründüğünü ve ikinci plana atıldıklarını belirten S.K, çalışma esnasında makine veya fabrika hatası olsa bile kadınların dikkatsiz davrandıkları belirtilerek, suçlandıklarını ifade etti. Cinsel taciz olaylarının da çokça yaşandığını aktaran S.K, "Bu durum tüm fabrikalarda had safhadadır. Genellikle fabrikalarda ustabaşı tarafından kadınlara bu durum yaşatılıyor. Eğer kadın bu duruma izin vermez ise ustabaşı o işi kadına zehir eder. Yani tutanak tutup kadınları işten atma yetkisine sahipler. Bu durumu, yönelmek istedikleri kadınlara karşı bir koz olarak kullanıyorlar. Kötü olanı da şu, kadınlar bu durumu yakınlarındaki insanlara da anlatmıyor" dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.