İstifa etmek isteyen koruculara karakol baskısı!

İstifa etmek isteyen koruculara karakol baskısı!
Van-Kanalga köyünde bulunan 35 korucunun karakol komutanı tarafından cezalandırıldığı ve koruculuğu bırakmamalarını yönünde baskı uygulandığı iddia edildi.

 Koruculuk sisteminin lağvedilmesi adına geçtiğimiz günlerde korucu eşleri tarafından yapılan çağrının ardından Kanalga köyünde bulunan 35 korucunun karakol komutanı tarafından cezalandırıldığı ve koruculuğu bırakmamalarını yönünde baskı uygulandığı iddia edildi. Korucu eşi olan Perihan Soğukbulak, eşinin karakola götürülerek ifadesinin alındığını ve günlerdir cezalandırıldığı için eve gelmediğini söyledi. 

Bölgede yürütülen kirli politikaların başında gelen koruculuk sistemi, günümüzde de varlığını koruyor. Devletin baskısı sonucu zorla koruculuğun dayatıldığı 1990'lı yıllarda koruculuğu kabul eden yerlerden biri de Van'ın Çatak (Şax) ilçesine bağlı Kanalga (Êzdînan) köyü. Geldiğimiz süreçte ise koruculuğun lağvedilmesini ve bırakmak isteyen 35 geçici köy korucusunun Konalga Jandarma Karakolu'na götürülerek istifa etmemeleri yönünde baskı uygulandığı iddia edildi. Korucuların istifa etmek istemelerine ve koruculuğun 21'inci yüzyılda devam etmesinin hiçbir gerekçesinin olmadığını ifade eden koruculara, karakol komutanı tarafından gece gündüz aralıksız nöbete gönderildiği ve bu şekilde cezalandırıldığı öne sürüldü. 

Konalga köyünde yaşayan ve eşi korucu olan Perihan Soğukbulak, korucu olan eşinin karakola götürülerek ifadesinin alındığını ve günlerdir cezalandırıldığı için eve gelmediğini söyledi. Bir ay önce koruculuğun lağvedilmesi yönünde çağrıda bulunan Soğukbulak, köyde yaşayan korucuların yıllardır olduğu gibi karakol baskısı altında kalarak, silahlarını bırakmaktan korktuklarını belirtti. Sarıbulak, korucu eşleri olarak koruculara silahları bırakmaları için çağrıda bulunduklarını; ancak korucuların karakola çağrılarak korkutulduklarını ve bundan dolayı silah bırakmadıklarını söyledi. 

'Karakol yerine gelip evlerinde nöbet tutsunlar'

Karakol komutanın koruculara baskı uyguladığını ve gece gündüz nöbete gönderdiğini ifade eden Soğukbulak, korucuların silah bırakmaması için karakol tarafından eşlerine baskı uyguladığını dile getirdi. Soğukbulak, "Ailelerinden ve çocuklarından bile utanmıyorlar. Çocuklar babalarının korucu olmalarından rahatsız. 'Bu ne koruculuktur. Bu korucular biraz haysiyet sahibi olsalardı, eşlerini ve çocuklarını dinlerlerdi ve koruculuğu bırakırlardı' diyorlar. Bizde bu durumdan nasıl kurtulacağımızı artık bilmiyoruz. Gidip karakollarda nöbet tutacaklarına gelip evlerinde nöbet tutsunlar. Aileleri olarak biz ailemizde korucu olmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu. 

'Şehit ve gerilla annelerinden kendi adıma özür diliyorum'

Korucuların silah bırakarak devlet ve AKP'nin himayesinden çıkmasını isteyen Soğukbulak, korucuların toplumsal yaşama dönmeleri yönünde çağrıda bulundu. Soğukbulak, "Gün gelecek bu korucular nasıl şehit annelerin yüzüne bakacaklar? Ben kendi adıma söyleyeyim bizim yüzümüz yok şehit annelerinin, gerilla annelerinin yüzüne bakmaya. Onların karşısında başımız eğik geziyoruz. Şehit ve gerilla annelerinden kendi adıma özür diliyorum" dedi.

'Çocuklarım bu korku ile büyüdü' 

Koruculuğun kaldırılması ve lağvedilmesi çağrısında bulunan Hayriye Soğukbulak ise, duran kanın dökülmemesi için koruculuğun bitmesi gerektiğini dile getirdi. Soğukbulak, "Eşim nöbete gidiyordu korkudan uyuyamıyorduk. Çocuklarım bu korku ile büyüdü. Her nöbete gittiğinde ölecek ya da başına bir şey gelecek diye korkuyorduk" diyerek, koruculuğu tasvip etmediğini dile getirdi. 

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.