İstinaf'tan gazeteci Gök'ün cezasına onama

İstinaf'tan gazeteci Gök'ün cezasına onama
İstinaf Mahkemesi, Kemal Kurkut cinayetini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'e verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını onadı. Gök’ün avukatı kararı temyiz edeceklerini söyledi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi, 2017'deki Newroz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut'un öldürülmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’e “örgüt propagandasından verilen 1 yıl 6 ay 22 günlük hapis cezasını oybirliğiyle onadı. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği hapis cezası kararını inceleyen Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 9. Ceza Dairesi, kararda bir isabetsizlik bulmayarak, kararı onadı. Bölge Adliye Mahkemesi, Gök’ün 2014’te DAİŞ’inKobani’ye saldırısı sırasında, yaptığı haberler ve bu haberlere ait görsellerde DAİŞ’le çatışan gruplardan YPG’liler ile onlara ait sembollerin bulunması nedeniyle verilen cezaya itirazı esastan reddetti.

Gök’ün avukatının yaptığı itirazı esastan reddeden Bölge Adliye Mahkemesi, kararını şu ifadelerle gerekçelendirdi:

"Yapılan yargılamaya, dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, karar yerinde gösterilip incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli delillere, mahkemenin soruşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, suçun oluşumuna ve niteliğine uygun kabul ve uygulamasına, cezayı artırıcı ve azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınarak, savunmanın inandırıcı gerekçelerle reddedilmesine, hukuka uygun, yasal ve yeterli olarak açıklanan gerekçeye göre, verilen hükümde bir isabetsizlik bulunmadığından istinaf nedenleri yerinde görülmemiş olmakla, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 280/1-a maddesinin ilk cümlesi uyarınca istinaf başvurusunun esastan reddine…"

‘Mahkemenin hukuki amaçlarla hareket etmediği biliniyordu’

Gök’ün avukatı Resul Temur, karara karşı itirazda bulunacaklarını açıkladı. İtirazı reddeden Bölge Adliye Mahkemesinin Gök’ün gazetecilik kimliğine dair bir tartışma yürütülmeden müvekkilinin cezalandırıldığını söyleyerek, bunun Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesinde, haber amaçlı paylaşımların suç unsuru olarak değerlendirilmemesi için yapılan düzenlemenin de amacına aykırı olduğunu kaydetti. Kararın hukuki olmadığını değerlendirmesi yapan Temur, “Abdurrahman Gök'e verilen cezanın hukuki olmadığı mahkemenin hukuki amaçlarla hareket etmediği herkes tarafından biliniyordu. Mahkeme hukuki yaklaşmadığı gibi kanun maddelerini de uygulamaktan kaçınmıştır." diye konuştu.

‘Gazetecilerin cezalandırılması amaçlanmaktadır’

Bölge Adliye Mahkemesinin itirazlarını tartışma gereği bile duymadığını aktaran Temur, “Bölge adliye mahkemesi istinaf başvurusunu esastan reddederken başvuru dilekçemizi, dilekçemizde yer alan itirazlarımızı, mahkemeye sunduğumuz haber görsellerini kararında tartışma gereği dahi duymamıştır. İstinaf Mahkemesi verdiği kararı dosya özgünlüğünde gerekçelendirilmemiş ve bu hali ile gerekçeli karar oluşturma hükmüne aykırı hareket etmiştir. Bu karar yerel mahkemeler gibi bu mahkemelerin karar denetimini üstlenen istinaf mahkemelerinin de hukuki bir bakış içerisinde olmadıklarını ve toplumu ilgilendiren haberler ile düşüncelerin topluma ulaşmasını sağlayan gazetecileri cezalandırmayı amaçladıklarını ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.

Karar karşı itirazda bulunacak

Temur, kararın hukuki ve kanuni olmaması sebebi ile temyiz başvurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.